Avocaţii lui Ratko Mladic, supranumit ”măcelarul Bosniei” pentru rolul crucial jucat în ordonarea masacrului de la Şrebreniţa, au declarat vineri după-amiază în faţa magistraţilor Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie că liderii musulmani ”fanatici” se pregăteau să dezlănţuie un adevărat ”jihad”, înainte ca trupele generalului sârb-bosniac să între în Bosnia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mladic (74 de ani) a conduc forţele sârb-bosniace ale Republicii Srpska în campania militară din anii '90,  care şi-a propus să epureze din punct de vedere etnic Bosnia. Respectiva campanie de epurare etnică şi-a atins apogeul în urma masacrării a peste 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani în localitatea Şrebreniţa.

Avocatul Branko Lukic susţine că generalul sârb-bosniac îşi îndeplinea doar misiunea de a-şi apăra naţiunea de ”fanatismul religios şi etnic” din Bosnia.

În această săptămână au loc ultimele declaraţii din procesul generalului sârb-bosniac, care s-a întins pentru ultimii patru ani. Procurorii TPI au cerut miercuri condamnarea la închisoare pe viaţă a celui supranumit  ”măcelarului Bosniei”.

”Liderii Partidului Musulman pentru Acţiune Democratică (SDA) din Bosnia se pregăteau pentru război”, a declarat Lukic.

De asemenea, acesta a citat dintr-o declaraţie ”islamică” a liderului musulmanilor bosniaci, Alija Izebegovic.

”Nu poate să existe pace între religia islamică şi instituţii sociale şi politice non-islamice”, se arată în declaraţia citată de avocatul generalului Mladic în faţa magistraţilor TPI.

Lukic a precizat că toate părţile beligerante, nu doar sârb-bosniacii, sunt răspunzătoare pentru violenţa din Bosnia.

”A crede viziunea prezentată de procurori în acest caz înseamnă a ignora prezenţa şi activitatea oponentului înarmat. Mladic este astăzi aici pentru că este sârb şi pentru că a îndrăznit să se ridice împotriva jihadului lui Alija Izetbegovic”, a declarat avocatul ”măcelarului Bosniei”.

De asemenea, avocatul a precizat că liderul musulmanilor bosniaci s-a bucurat de susţinerea NATO şi a Occidentului.

Masacrul de la Şrebreniţa este considerat cel mai grav incident de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial în Europa. De asemenea, evenimentul a declanşat o campanie de raiduri aeriene ale aliaţilor NATO, care a pus capăt războiului Bosniac şi a dus la ruperea Iugoslaviei. Până la 130.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în războaiele succesive, care au dus în anii '90 la ruperea Iugoslaviei.

Procurorii TPI au adus două capete de acuzare pentru genocid împotriva generalului Mladic. 

Un verdic este aşteptat la începutul anului viitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.