Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a reiterat sâmbătă că Statele Unite susţin "pauzele umanitare" în conflictul dintre Israel şi Hamas, dar a respins o "încetare a focului" din partea ţărilor arabe, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Statele Unite consideră că toate aceste eforturi vor fi facilitate de aceste pauze umanitare", a declarat Blinken în cadrul unei conferinţe de presă la Amman, referindu-se la eforturile de a cruţa civilii palestinieni şi de a accelera livrarea de ajutoare în Fâşia Gaza.

El a vorbit alături de omologii săi egiptean şi iordanian la finalul unei reuniuni ministeriale la Amman cu cinci ţări arabe.

Ministrul iordanian de Externe, Ayman Al-Safadi, a cerut "încetarea războiului" din Gaza, referindu-se la "crimele de război" ale Israelului.

"Nu acceptăm noţiunea de autoapărare", a declarat el, în timp ce omologul său egiptean, Sameh Choukri, a cerut o "încetare imediată şi necondiţionată a focului".

Antony Blinken a reiterat că Statele Unite consideră că o astfel de încetare a focului nu ar face decât "să menţină Hamas pe poziţii", expunând percepţiile divergente ale conflictului între Statele Unite, Israel, pe de o parte, şi ţările arabe, pe de altă parte.

În timpul unei vizite efectuate vineri în Israel, lui Blinken i-a fost respinsă tema pauzelor umanitare, dar a promis că va persevera.

"Israelul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a proteja civilii palestinieni", a declarat el, reafirmând că Israelul are dreptul şi obligaţia de a se apăra după atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie.

De atunci, cel puţin 1.400 de persoane au murit, potrivit autorităţilor israeliene, majoritatea fiind civili ucişi în aceeaşi zi cu atacul fără precedent al Hamas.

Ca represalii, Israelul a declarat un război pentru "anihilarea" Hamas, lovind fără încetare Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării islamiste. Aceste lovituri au ucis aproape 9.500 de persoane, dintre care 3.900 de copii, potrivit ultimelor cifre ale Hamas. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.