Iranul refuză să negocieze cu Statele Unite, au anunţat vineri Gardienii Revoluţiei, iar ayatollahul Yousef Tabatabai-Nejad, un reprezentant al liniei ”dure” a regimului a proferat ameninţări la adresa forţei navale americană prezentă în Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american Donald Trump, care a ordonat recent să se trimită portavionul USS Abraham Lincoln şi grupul aeronaval al acestuia, dar şi bombardiere de tip B-52 în regiune, a îndemnat Republica islamică la negocieri pe tema dosarului nuclear iranian.

”Nu vor avea loc discuţii cu americanii, iar aceştia nu vor îndrăzni vreodată să lanseze o acţiune militară împotriva noastră”, a declarat generalul Yadollah Javani, comandantul Biroului Politic al Gardienilor Revoluţiei.

”Naţiunea noastră (...) ştie că nu putem avea încredere în americani”, a adăugat generalul, citat de agenţia de presă Tasnim.

La Ispahan, în centrul ţării, ayatollahul Yousef Tabatabai-Nejad, un reprezentant ”dur” al regimului, a proferat ameninţări la adresa Statelor Unite, potrivit agenţiei de presă Isna.

”Flota americană, care costă miliarde de dolari, poate fi distrusă cu o singură rachetă”, a spus el.

”Dacă ei încearcă ceva, vor avea de-a face cu zeci derachete, pentru că atunci nu conducătorii (Guvernului) nu vor mai acţiona cu prudenţă, iar situaţia va fi luată în mâini de către liderul nostru suprem preaiubit”, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat el.

Ayatollahul Tabatabai-Nejad este reprezentantul la Ispahan al liderului suprem, ayatollahul Khamenei, numărul unu al regimului, şi este considerat un susţinător al liniei dure şi un oponent al taberei moderate reprezentate de către preşedintele Hassan Rohani.

Mii de iranieni au manifestat după rugăciunea de vineri, la Teheran şi în alte oraşe din ţară, în semn de susţinere a hotărârii Guvernului de a suspenda anumite angajamente pe care acesta şi le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, din care Statele Unite s-au retras în urmă cu un an.

Teheranul a dat un ultimatum de 60 de zile celorlalţi semnatari ai acordului nuclear să-şi pună în aplicare promisiunea de a proteja Teheranul de sancţiunile Washingtonului.

”America trebuie să ştie că sancţiunile ei nu au efect”, scandau manifestanţi.

USS Abraham Lincoln a traversat joi Canalul Suez şi a intrat în Marea Roşie.

Bombardiere de tip B-52 au sosit la baza aeroană Al Oudaid, în Qatar, a anunţat Comandamentul central american (CENTCOM).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.