Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice Iran, au lansat miercuri exerciţii navale în apropiere de insule strategice de la Golful Persic controlate de către Teheran, dar revendicate de către Emiratele Arabe Unite, potrivit presei de stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Exerciţii navale ale Corpului Cardienilor Revoluţiei islamice au început miercuri dimineaţa, pentru apărarea insulelor iraniene de la Golful Persic”, anunţă agenţia oficială iraniană de presă Irna.

Comandantul Marinei armatei ideologice, Ali Ozmaee, anunţă, citat de Irna, că aceste exerciţii s-au ”desfăşurat în apropiere de Insula Abu Musa şi în jurul insulelor Mormântului Mic şi Mormântului Mare”.

Durata acestor exerciţii nu a fost precizată imediat.

Potrivit Irna, nave ale gardienilor Revoluţiei erau echipate cu sisteme de rachetă de croazieră de tip Ghadir şi cu rachete balistice de tip Fath-360.

Armata ideologică a desfăşurat totodată nave de suprafaţă fără pilot, dotate cu inteligenţă artificială (IA), dar şi avioane de război, elicoptere şi drone aeriene, potrivit Irna.

DISCORDIE DE ZECI DE ANI

Aceste trei insule, care se află la intrarea în Strâmtoarea strategică Ormuz - traversată de o cincime din petrolul transportat pe vcale maritimă în lume - sunt o sursă de discordie între EAU şi Iran de decenii.

Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), din care fac parte şase ţări  din Peninsula Arabică, acuză Iranul de faptul că ”ocupă” în mod ilegal aceste insule din 1971.

La jumătatea lui iulie, un oficial de rang înalt de la Ministerul iranian de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Teheran în semn de protest faţă de susţinerea anunţată de către Moscova a revendicărilor EAU ale acestor trei insuliţe.

Marina americană (US Navy) anunţa la începutul lui iulie că Iranul a confiscat o navă comercială în apele internţaionale ale Golfului Persic, la o zi după ce a împiedicat forţe iraniene să confişte două petroliere în largul Omanului.

Potrivit Teheranului, nava confiscată transporta ”peste un milion de litri de carburant de contrabandă”.

Câteva zile mai târziu, Statele Unite anunţau că desfăşoară o navă de război - un distrugător - şi avioane de luptă de tip F-35 şi F-16 în Orientul Mijlociu, cu scopul de a descuraja Iranul să confişte ambarcaţiuni la Golful Persic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.