Miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale ale statelor membre ale Grupului Celor Şapte (G7) cel mai industrializate ţări din lume s-au declarat în favoarea unei suspendări provizorii a plăţii dobânzilor datoriilor ţărilor sărace, ”pentru a ajuta aceste ţări să facă faţă impactului sanitar şi economic” al pandemiei noului coronavirus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre o gură de aer pentru aceste ţări aflate în dificulatete, ”o susţinere în lichidităţi” care să le permită să se consacre finanţării luptei împotriva pandemiei.

”Miniştrii şi guvernatorii au notat că un anumit număr de ţări dintre cele mai vulnerabile şi cele mai sărace se vor confrunta cu probleme grave sanitare şi economice legate de consecinţele covid-19”, relevă G7 într-un comunicat.

În aceste condiţii, ei ”sunt pregătiţi să suspende plata cu titlul de serviciu al datoriei” a ţărilor respective.

Însă este necesară îndeplinirea unei condiţii prealabile - deloc de neglijat - în vederea aprobării acestei decizii, se precizează în comunicat.

O eventuală suspendare a plăţii datoriei - pe o perioadă determinată - este necesar să obţină acordul ”tuturor creditorilor oficiali bilaterali din cadrul G20, aşa cum s-a convenit cu Clubul de la Paris” - inclusiv ţări precum China sau Rusia.

FRANŢA SALUTĂ O ”ETAPĂ MAJORĂ ŞI UN SUCCES IMPORTANT”

Ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire a reacţionat apreciind că este vorba despre ”o etapă majoră şi un succes important al Franţei şi partenerilor săi”.

El a sugerat că lucrurile pot merge mai departe.

”Dacă în unele dintre cele mai sărace state din lume se constată că datoria nu mai poate fi susţinută (...), acest lucru ne-ar putea conduce, aşa cum a spus preşedintele Republicii (Emmanuel Macron) la o anulare a datoriei, care va avea loc caz cu caz şi în mod necesar într-un cadru multilateral”, a declarat Le Maire.

Franţa este deosebit de activă în dosarul ajutorătii ţărilor emergente, cu scopul de a evita ca o criză sanitară şi economică să nu cuprindă întreaga lume în câteva luni.

Emmanuel Macron a îndemnat luni seara la ajutorarea ţărilor din Africa printr-o anulare ”masivă” a datoriei acestora, în numele solidarităţii internaţionale.

AJUTOARE FMI

Fondul Monetar Internaţional ( FMI) a anunţat la rândul său, anterior, plata unor ajutoare de urgenţă către 25 dintre cele mai sărace ţări din lume.

Obiectivul este o uşurare a datoriei acestor ţări şi un ajutor împotriva impactului pandemiei covid-19.

Această măsură le permite acoperirea rambursărilor datoriei faţă de FMI pe o perioadă de şase luni şi ”alocarea unei părţi mai mari din resursele lor slabe eforturilor în domeniul urgenţei medicale şi ajutorului”, subliniază FMI într-un comunicat

Problema datoriei a fost abordată de asemenea de către Papa Francisc de Paşte.

Conducătorul Bisericii Catolice a îndemnat ”să se relaxeze sancţiunile internaţionale care împiedică ţările pe care le vizează să ofere o susţinere convenabilă cetăţenilor lor şi toate statele să să facă un front în privinţa necesităţilor majore ale momentului prin reducerea - dacă nu anularea - datoriei care apasă asupra bugetelor celor mai săraci”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.