O furtună de zăpadă a afectat Washingtonul şi regunea capitalei americane, unde stratul de zăpadă a atins 18 centimetri, iar statul vecin Virginia se afla în alertă de iarnă, după ce temperatura a fost foarte blândă de sărbătorile de la sfârşitul anului, antrenând o închidere a serviciilor federale şi şcolilor, oprirea circulaţiei autobuzelor şi agravând pertubări ale traficului aerian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stratul de zăpadă ar putea atinge 25 de centimetri, au avertizat serviciile meteorologice, care au plasat capitala şi statul vecin Virginia în alertă de furtună de iarnă.

Domul Capitoliului a fost acoperit de zăpadă, Casa Albă a fost înzăpezită, iar pe stradă se făcea schi.

”Pregătiţi-vă de drumuri înzăpezite şi alunecoase, care fac circulaţia (rutieră) dificilă”, avertizează serviciile meteorologice într-un buletin.

Această furtună hivernală mătură o bună parte a Coasei de Est americane, cu rafale de vânt violente însoţite de ninsori puternice, ar putea cauza ”furtuni de zăpadă”, avertizează ele.

PENE DE CURENT

Cel puţin 440.000 de gospodării erau private de curent în Virginia, iar 76.000 în Marylandul vecin, după ce arbori au căzut de linii de înaltă tensiune, sub greutatea zăpezii.

Guvernul a anunţat luni închiderea serviciilor federale în oraşul Washington, antrenând anularea conferinţei de presă zilnice a Casei Albe, iar singurul vot prevăzut în Senat a fost amânat marţi.

Municipalitatea a ordonat oprirea circulaţiei autobuzelor, închiderea centrelor de depistare covid-19 şi suspendarea distribuirii testelor rapide covid-19.

Numeroase şcoli au fost închise luni în regiunea Washingtonului, în Maryland şi Virginia.

”Dacă nu este absolut necesar să ieşiţi, rămâneţi în casă şi nu plecaţi la drum”, a îndemnat într-o confernţă de presă primarul Washingtonului Muriel Bowser, în contextul în care numeroase vehicule erau blocate pe drumuri din cauza ninsorii.

Preşedintele Joe Biden a fost afectat de furtună, la întoarcerea în capitală, după câteva zile de vacanţă în Delaware (est).

Aeronava prezidenţială Air Force One a rămas blocată timp de 30 de minute pe pistă, în timp ce personalul a îndepărtat zăpada pe tarmac, iar apoi convoiul prezidenţial şi-a încetinit drumul către Casa Albă.

TRAFIC AERIAN HAOTIC

Furtuna de zăpadă a sporit haosul care domnea deja în traficul aerian în Statele Unite de mai multe săptămâni, din cauza creşterii puternice a cazurilor de covid-19 cu varianta omicron.

Aeroportul Naţional Ronald-Reagan, aeroportul Washington-Dulles şi aeroportul din Baltimore afişau numeroase anulări de zboruri, potrivit site-ului Flightaware.

Cel puţin 2.700 de zboruri interne sau internaţionale erau anulate luni seara, atât la plecare, cât şi la sosire, după ce duminică s-au anulat 2.650 de zboruri, iar sâmbătă, de Anul Nou, s-au anulat 2.570 de zboruri potrivit site-ului.

Este vorba despre mai bine de jumătate dintre cele aproape 4.300 care erau anulate la nivel mondial luni.

Furtuna hivernală şi varianta omicron a SARS-CoV-2 împiedică numeroşi piloţi sau membri ai personalului navigant sau de la sol, bolnavi de covid-19 sau cazuri de contact, să se ducă la serviciu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.