La funeraliile lui George Floyd, în Texas, i s-au adus omagii, printre lacrimi şi sloganuri, acestui bărbat de culoare ucis de către un poliţist alb şi s-au lansat apeluri la atacarea problemei rasismului care ”răneşte sufletul” Americii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la familie la pastori, preşedintele Donald Trump a fost atacat în mai multe rânduri la aceste funeralii, marţi, organizate în Biserica Fountain of Praise, la Houston, unde acest afroamerican în vârstă de 46 de ani şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii.

Liderul luptei pentru drepturi civice, reverendul Al Sharpton, care a susţinut elogiul funebru transmis în direct în milioane de locuinţe, l-a acuzat pe şeful statului de ”înclinaţie spre rău”, reproşându-i faptul că încurajează poliţiştii să se creadă deasupra legii.

Într-un registru mai intim, apropiaţii defunctului, foarte emoţionaţi, l-au salutat pe "Big George", ”Supermanul” lor, ”uriaşul (lor) blând”, a cărui statură - aproape doi metri - nu l-a împiedicat pe un agent de poliţie să-l asfixieze, ţinându-şi genunchiul pe gâtul său timp de aproape nouă minute, în urmă cu 15 zile, la Minneapolis, în nordul ţării.

”Sunteţi obligaţi să vă ţineţi doliul în public, este dificil”, le-a spus candidatul democrat la preţedinţei Joe Biden, într-o înregistrare video pe un ton personal, difuzată în timpul ceremoniei. Însă el consideră că ”a venit timpul dreptăţii rasiale”.

La finalul ceremoniei, sute de persoane care scandau numele lui George Floyd au însoţit sicriul, transportat într-o caleaşcă funerară albă până la Cimitirul Memorial Gardens, la periferia Houstonului. În vederea respectării intimiţării familiei, presa nu a fost autorizată să asiste la înhumare.

”CURĂŢAREA CASEI ALBE”

”Nu ne mai putem deturna de la rasismul care ne răneşte sufletul”, declara înainte fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, care se bucură de o mare popularitate în rândul alegătorilor de culoare.

O serie de democraţii s-au succedat la tribună, însă tânăra nepoată a lui George Floyd s-a aventurat prima pe un teren în mod clar politic.

”Unii spun că vor să redea măreţia Americii”, a tunat Brooke Williams, referindu-se la sloganul de campanie al lui Donald Trump. ”Dar când a fost America măreaţă?”.

”Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să curăţăm Casa Albă”, a adăugat apoi reverendul Bill Lawson, îndemnând, în aplauzele bisericii, americanii ”să voteze”.

Calvarul lui George Floyd, a cărui înregistrare video a devenit virală pe Internet, a provocat o mobilizare fără precedent în Statele Unite de la lupta pentru drepturi civice în anii '60.

Cu strigătul "Black Lives Matter" (”Vieţile celor de ciloare contează”), îndemnuri la reformarea poliţiei şi la luptă împotriva inegalităţilor rasiale au cuprins întreaga lume.

”CRIMĂ POLIŢISTĂ”

După ce a denunţat o ”moarte tristă”, preşedintele Donald Trump, care candidează la un al doilea mandat în noiembrie, a optat pentru un discurs de fermitate, punând accentul asupra violenţelor care au zguduit mai multe oraşe mari în ultimul weekend din mai.

Marţi el nu a spus absolut niciun cuvânt despre George Floyd sau vctimele violenţelor rasiste

Într-un tweet, el a pus, din contră, la îndoială credibilitatea unui bărbat în vârstă de 75 de ani, împins recent de poliţişti, la o manifestaţie.

Reverendul Al Sharpton i-a reproşat amarnic acest discurs.

”Preşedintele a vorbit despre chemarea militarilor ca întărire” pentru a readuce calmul în Statele Unite, ”însă nu a spus o vorbă despre cele opt minute şi 46 de secunde despre această crimă poliţistă”, a adăugat el, recunoscând însă că Donald Trump şi-a exprimat - în privat - ”simpatia” faţă de familia acestuia.

”Mesajul transmis este că, dacă sunteţi în forţele de ordine, legea nu se aplică pentru voi”, a deplâns pastorul, care i-a pus să se ridice unul câte unul pe apropiaţii afroamericanului ucişi de către poliţişti, între care Eric Garner sau Breonna Taylor.

Punctate de cântece gospel, la funeralii, un artist a desenat faţa lui George Floyd cu linii albe pe o pânză neagră.

Una dintre puţinele figuri albe care s-au exprimat, pastorul Steve Wells şi-a interelat comunitatea.

”Suntem mai buni ca înainte, dar nu suntem pe atât de buni pe cât ar trebui să fim”, a spus el. ”Trebuie să acţionaţi pentru mai multă dreptate rasială”, a implorat el.

George Floyd se odihneşte de-acum alături de mama sa, Larcenia, decedată în 2018, pe al cărei nume, "Cissy", îl avea tatuat pe piept. În timpul calvarului său, el l-a implorat pe poliţistul Derek Chauvin să-l  elibereze, implorând ”mamă”.

Devenit faţa brutalităţilor poliţiei, agentul în vârstă de 44 de ani, a fost inculpat de omor şi este încarcerat într-o închisoare de înaltă securitate.

Trei dintre colegii săi, implicaţi în dramă, au fost de asemenea arestaţi şi acuzaţi de complicitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.