Noul preşedinte al Partidului Liberal Democrat PLD, dreapta, conservator) , aflat la putere în Japonia, Fumio Kishida, în vârstă de 64 de ani, a fost ales luni premier de către Parlament şi şi-a prezentat după aceea Guvernul, alcătuit atât din veterani, cât şi din nou-veniţi la acest nivel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kishida a obţinut 311 voturi în Dietă (Camera inferioară a Parlamentului nipon), iar principalul lider al opoziţiei, Yukio Edano, 124 de voturi.

Camera superioară a Parlamentului l-a ales, de asemenea, cu 141 de voturi, iar Edano a obţinut 65 de voturi.

Guvernul în exerciţiu, condus de către Yoshihide Suga, în vârstă de 72 de ani, a demisinat în bloc luni.

Suga, care a plecat de la putere după doar un an, a devenit foarte nepopular din cauza modului în care a gestionat pandemia covid-19 şi menţinerii cu orice preţ a Jocurilor Olimpice (JO) şi Paralimpice de la Tokyo în această vară.

Kishida a dat asigurări luni că este ”foarte hotărât” să înfrunte numeroasele provocăei care-l aşteaptă.

El are multe de făcut în vederea unei accelerări a relansării economice a Japiniei şi evitării unei intensificări a crizei sanitare, într-un context geopolitic tensionat al ameninţării nord-coreene şi ambiţiilor Chinei.

ALEGERI LEGISLATVE LA 31 OCTOMBRIE?

După ce a întrunit un consens în PLD, acest fost ministru de Externe urmează să-şi conducă formaţiunea în alegerile legislatve, care ar urma să aibă loc cel mai târziu în noiembrie.

În pofida faptului că riscă să piardă mandate, PLD este aproape sigur că va obţine din nou o victorie împotriva unei opoziţii fragmentate.

Alegerile la Dietă ar putea avea loc la 31 octombrie, mai devreme decât se prevedea, scrie luni presa japoneză.

Noul Guvern, alcătuit din 21 de membri, cu Kishida, a cărui medie de vârstă este de 61,8 ani, relevă o anumită continuitate cu echipa care a plecat de la putere şi influenţa a două facţiuni PLD - a fostului premier Shinzo Abe, în vârstă de 67 de ani, şi a ministrului în exerciţiu al Finanţelor Taro Aso, în vârstă de 81 de ani.

Susţinerea parlamentarilor acestor două facţiuni a fost decisivă în victoria clară a lui Kishida în al doilea tur al alegerilor interne ale PLD, săptămâna trecută.

Noul ministru al Finanţelor, Shunichi Suzuki, în vârstă de 68 de ani, este cumnatul lui Taro Aso şi face parte dn facţiunea aceswtuia din PLD.

Acest fost ministru al Mediului şi Jocurilor Olimpice este fiul fostului premier Zenko Suzuki, care a deţinut funcţia la începutul anilor '80.

Actualul şef al diplomaţiei nipone,  Toshimitsu Motegi, în vârstă de 65 de ani, îşi păstrează postul, la fel ca Nobuo Kishi, la Apărare.

Kishi, în vârstă de 62 de ani, este fratele mai mic al lui Shinzo Abe.

TREI FEMEI MINISTRU

Hirokazu Matsuno, în vârstă de 59 de ani, un fost ministru şi membră a facţiunii lui Abe, a fost numită în postul-cheie de secretară generală a Guvernului.

Câteva capete noi au fost instalate prima oară la ministere, iar un nou portofoliu - Securitate Economică - a fost înfiinţat, un lucru care reflectă îngrijorări tot mai mari ale oficialilor niponi cu privire la concurenţa tehnolgică chineză.

Doar trei femei intră în Guvernul Kishida.

Între ele se află Seiko Noda, în vârstă de 61 de ani, care s-a clasat a patra şi ultima în alegerile interne PLD. Ea este însărcinată cu lupta împotriva scăderii natalităţii şi inegalităţilor între femei şi bărbaţi, temele sale predilecte.

”Guvernul domnului Kishida vizează un echilibru” între marile facţiuni şi generaţii din PLD, iar acest lucru ”reflectă voinţa domnului Kishida de a nu-şi face inamici”, apreciază, într-o notă, Junichi Makino, o economistă la SBMC Nikko Securities.

Kishida a înlocuit echipa de conducere a PLD la sfârşitul săptămânii trecute.

Noul număr doi al partidului este Akira Amari, în vârstă de 72 de ani, un fost ministru al Economiei, iar ultranaţionalista Sanae Takaichi, în vârstă de 60 de ani, care s-a clasat a treia în alegerile interne PLD şi care este o apropiată a lui Shinzo Abe, a fost însărcinată cu strategia partidului.

Finalistul înfrânt în aceste algeri interne, Taro Kono, în vârstă de 58 de ani, mai popular decât Kishida în rândul bazei PLD şi marelui public, a fost însărcinat cu comunicarea partidului - un post minor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.