Franţa urmează să livreze Ucrainei tancuri de luptă uşoare de tip AMX-10 RC - prima livrare de tancuri concepute în Occident de la începutul Războiul rus din Ucraina -, l-a anunţat preşedintele francez Emmanuel Macron pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Palatului Elysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele (francez Emmanuel Macron) a dorit să amplifice acest ajutor” militar deja oferit Kievului, ”acceptând să livreze tancuri de luptă uşoară (de tip) AMX-10 RC", anunţă preşedinţia franceză.

”Este prima oară când tancuri de concepţie occidentală sunt furnizate forţelor armate ucrainene”, anunţă Palatul Elysée, în urma unei convorbiri la telefon de o oră între cei doi şefi de stat.

Preşedinţia franceză nu precizează nici numărul tancurilor şi nici calendarul acestei livrări.

Emmanuel Macron a reafirmat în această convorbire la telefon cu Volodimir Zelenski ”susţinerea de nezdruncinat” a Franţei, ”până la victorie”, potrivit Parisului.

El a subliniat ”durabilitatea şi continuitatea” ajutoarelor militare franceze.

”Preşedinţii (Volodimir) Zelenski şi (Emmanuel) Macron au cerut (...) să li se facă propuneri în ianuarie în vederea redefinirii unei agende” comune privind susţinerea militară franceză, anunţa, la 28 decembrie, într-o vizită în Ucraina, ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu.

Tancurile de tip AMX-10 RC sunt tancuri uşoare de recunoaştere - pe roţi şi nu pe şenile -, iar astfel ”foarte mobile”, ”cu siguranţă vechi, dar performante”, subliniază un consilier.

Acest tip de tanc a fost pus în serviciu în 1981 şi a fost desfăşurat în Primul Război de la Golful Persic, în Afganistan şi în Sahel.

Aceste tancuri pot fi folosite atât în misiuni de recunoaştere, cât şi în susţinere prin foc în timpul luptei.

Armata franceză deţine 247 de tancuri de tip AMX-10, potrivit Ministerului francez al Apărării, un număr necesar să fie revizuit în scădere din cauza vechimii şi uzurii acestor vehicule blindate.

Această blindată este dotată cu un tun de 105 milimetri, care poate trage până la 2.000 de metri şi are o capacitate de încărcare utilă de 38 de obuze.

Pe ea este instalată, de asemenea, o mitralieră de 7,62 milimetri.

Acest sistem urmează să fie înlocuit în mod treptat în Forţele Terestre franceze cu Vehiculul Blindat de Recunoaştere şi Luptă (RBRC) Jaguar.

Miniştrii Apărării francez şi ucrainean urmează să discute ”foarte rapid pentru a defini modalităţile” acestor livrări, atât cu privire la detalii, cât şi cu privire la număr, precizează Ministerul francez al Apărării.

Cehia a livrat Ucrainei, la sfârşitul lui noiembrie, 90 de tancuri de tip T-72B, cu susţinerea financiară a Statelor Unite şi Olandei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.