Franţa şi Marea Britanie vor semna un nou tratat privind imigraţia, la o întâlnire care va avea loc joi între preşedintele Emmanuel Macron şi prim-ministrul Theresa May, au transmis oficiali francezi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea celor doi va avea loc în Marea Britanie.

Tratatul va „completa” şi nu înlocui acordul Le Touquet din 2003, care a fost criticat în Franţa după ce oraşul Calais a devenit cămin pentru migranţi şi refugiaţi în drumul lor spre Marea Britanie, aflată la doar 33 de kilometri dincolo de Canalul Mânecii, scrie Reuters.

Franţa îşi doreşte ca Marea Britanie să aloce mai mulţi bani şi resurse pentru a aborda problema valurilor de migranţi şi a sugerat că Le Touquet ar putea fi anulat dacă nu se ajunge la un compromis sau la un set de înţelegeri.

Sub prevederile Le Touquet, Marea Britanie are graniţa în Franţa, iar Franţa face controale de vamă în Marea Britanie, o înţelegere care, spun oficialii francezi, avantajează Regatul.

Ambele părţi se pot retrage din tratat, iar asta ar însemna o revenire la graniţele tradiţionale. O astfel de mişcare ar reprezenta - în mod simbolic - excluderea Marii Britanii din continent, chiar în perioada în care implementează Brexitul.

Un oficial francez a spus că problemele copiilor neînsoţiţi, cererilor de azil, cooperarea poliţiei de la vamă şi posibila susţinere britanică a dezvoltării economice a regiunii Calais ar putea face parte din noul acord, care încă este discutat.

Politicienii britanici pro-Brexit din Partidul Conservator au spus că sugestiile că Londra ar trebui să plătească mai mult sunt „absurde”, având în vedere că Marea Britanie deja a asigurat securitate suplimentară în Franţa, inclusiv infrastructura graniţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.