Franţa se pregăteşte să reactiveze o conductă dezafectată în departamentul nord-estic Moselle, construită iniţial pentru a transporta fluxurile din estul în vestul ţării, cu scopul de a livra gaze Germaniei în cadrul unui acord energetic dezvăluit de preşedintele Emmanuel Macron, potrivit oficialilor francezi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Franţa va putea livra 130 de gigawaţi oră (GWh) pe zi, respectiv o mică parte din nevoile Germaniei, au spus anterior oficialii francezi ai Ministerului Energiei, în timp ce Germania va fi pregătită să furnizeze energie Franţei în cazul aprovizionării limitate la mijlocul iernii.

Macron este presat să susţină importurile energetice ale Franţei, în contextul în care gigantul energetic francez EDF se confruntă cu un număr record de întreruperi ale reactorului nuclear care agravează criza energetică a Europei.

La rândul ei, Germania este cea mai afectată ţară de reducerile Moscovei ale aprovizionării cu gaze, ceea ce a dus la îngrijorarea că volumele tot mai scăzute care provin din Rusia ar putea rezulta într-o penurie a gazelor la iarnă.

Liderii Europei au vorbit despre necesitatea prezentării unui front unit împotriva consecinţelor acţiunilor Rusiei.

”Macron este sub presiune din cauza situaţiei electrice din Franţa. Aşa că semnalul «Germania şi Franţa se sprijină reciproc» este important", a declarat o sursă guvernamentală germană.

”Nu ne aşteptăm ca Franţa să ne rezolve problemele legate de gaze. Dar fiecare posibilă livrare de gaz este un semn pentru pieţe că vom reuşi să trecem de iarnă”, a mai subliniat oficialul german.

Gazoductul reactivat va permite Franţei să livreze Germaniei până la 20 de terawaţi-oră (TWh) de gaz din rezervele sale în timpul iernii - echivalentul a aproximativ 2% din volumul necesar de gaz al celei mai mari economii a Europei.

Înainte de războiul din Ucraina şi de suspendarea livrărilor ruseşti, gazul curgea de la est la vest pe întreg continentul.

Franţa livrează deja gaz Germaniei, de obicei prin Belgia sau Elveţia. Fluxurile de la vest la est prin gazoductul din Moselle ar fi o premieră, a declarat un oficial din cadrul Ministerului francez al Energiei.

”Germania are nevoie de gazul nostru şi avem nevoie de energie din restul Europei, în special din Germania”, a declarat Macron într-o conferinţă de presă după un apel telefonic cu cancelarul german Olaf Scholz.

Tehnocraţii francezi şi germani colaborează cu scopul de a depăşi problemele tehnice şi problemele de reglementare referitoare la odorizanţi, a declarat un oficial francez al Ministerului Energiei. Franţa adaugă odorizanţi gazului înainte de a fi transportat în toată ţara, în timp ce Germania nu procedează astfel.

”Se va întâmpla”, a spus oficialul francez citat mai sus despre reactivarea conductei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.