Franţa a salutat, vineri seară, anunţul restabilirii în termen de două luni a relaţiilor diplomatice dintre Riad şi Teheran, totodată cerând Iranului „să renunţe la acţiunile sale destabilizatoare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Riadul a rupt legăturile cu Teheranul în 2016, după ce protestatarii iranieni au luat cu asalt ambasada saudită din capitala iraniană în urma execuţiei unui cleric şiit în Arabia Saudită. De atunci, au purtat un război prin intermediari, care a implicat o serie de ţări vecine, aducând regiunea tot mai aproape de război.

 

Într-o declaraţie comună, Riadul şi Teheranul au indicat „reluarea relaţiilor diplomatice şi redeschiderea ambasadelor şi reprezentanţelor (diplomatice) în termen de maximum două luni”.

Parisul este în favoarea „oricărei iniţiative care poate contribui în mod concret la detensionarea tensiunilor şi la întărirea securităţii şi stabilităţii regionale”, a declarat Anne-Claire Legendre, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Afacerilor Externe.

Ea a adăugat că şefa diplomaţiei Catherine Colonna a fost informată despre această decizie în timpul unei întâlniri, de vineri, la Paris, cu omologul său saudit, Faisal bin Farhan.

Iranul şi Arabia Saudită au convenit vineri să-şi restabilească relaţiile, după şapte ani de ostilitate care au ameninţat stabilitatea şi securitatea în Golf şi au contribuit la alimentarea conflictelor din Orientul Mijlociu, din Yemen până în Siria. Înţelegerea, mediată de China, a fost anunţată la Beijing după patru zile de discuţii secrete între înalţi oficiali de securitate din cele două puteri rivale din Orientul Mijlociu.

Riadul şi Teheranul intenţionează să îşi redeschidă ambasadele, potrivit acestui acord mediat de China, se arată într-o declaraţie comună a Arabiei Saudite şi Iranului publicată vineri."Miniştrii de externe ai celor două ţări se vor întâlni pentru a pune în aplicare această decizie şi pentru a face aranjamentele necesare pentru schimbul de ambasadori", precizează declaraţia comună. "Cele două părţi sunt de acord să respecte suveranitatea şi neamestecul în afacerile interne ale celeilalte părţi", menţionează textul.



 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.