Preşedintele Francois Hollande a anunţat marţi dimineaţă numirea parlamentarului socialist Bruno Le Roux la conducerea ministerului de Interne. Numirea socialistului vine după ce Bernard Cazeneuve a devenit prim-ministrul Franţei, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Le Roux conduce grupul socialiştilor din Anunarea Naţională a Franţei. Acesta va prelua portofoliul cheie de combatere a terorismului, într-o naţiune zguduită de o serie de atentate teroriste. De asemenea, autorităţile franceze rămân sub stare de urgenţă, la mai bine de un an de la atentatul din Paris.

În ultimul an, francezii au fost loviţi de noi atentate teroriste. Un număr de 86 de persoane şi-au pierdut viaţa chiar de ziua naţională, în timp ce urmăreau focurile de artificii şi sărbătoreau pe promenada din Nisa. 14 iulie trebuia să fie o sărbătoare pentru francezi, dar a devenit o nouă zi de comemorare a persoanelor ucise de terorism, după ce un jihadist a intrat cu un camion în mulţimea de pe promenanda aglomerată.

Toate moscheele suspectate că propagă un discurs al urii au fost închise de autorităţile unui stat laic, în vreme ce peste 4.000 de operaţiuni anti-teroriste au avut loc sub umbrela stării de urgenţă, care oferă poliţiştilor posibilitatea de a organiza percheziţii asupra unor locuinţe în mijlocul nopţii şi de a reţine suspecţi fără aprobarea prealabilă a unei instanţe.

Doar o optime din raidurile anti-teroriste au dus la arestarea unor suspecţi, iar o comisie parlamentară a concluzionat că aceste operaţiuni sunt necesare, dar limitate.

Nu există alte schimbări majore în cabinetul de miniştri după plecarea premierului Manuel Valls şi numirea lui Bernard Cazeneuve la conducerea Guvernului.

Manuel Valls a anunţat că va candida pentru a obţine nominalizarea socialiştilor francezi la alegerile prezidenţiale, programate să aibă loc în aprilie-mai 2017.

Acesta ar putea să se lupte în cursa pentru palatul Elysee cu prezidenţiabilul dreptei Francois Fillon, precum şi cu extremista Marine le Pen de la Frontul Naţional.

Francois Hollande a decis recent să nu candideze pentru al doilea mandat prezidenţial, fiind considerat cel mai nepopular lider din istoria recentă a Republicii Franceze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.