Statul francez va fi extrem de atent cu privire la stabilitatea alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi şi a grupului Renault, a declarat luni Emmanuel Macron, refuzând să se pronunţe asupra acuzaţiilor formulate împotriva lui Carlos Ghosn în Japonia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este prea devreme să ne pronunţăm asupra realităţii şi materialităţii faptelor cu privire la care eu nu dispun de elemente suplimentare”, a declarat preşedintele francez într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

”Din contră, statul, în calitate de acţionar, va fi extrem de vigilent la stabilitatea alianţei şi a grupului”, a adăugat el, dar şi la ”stabilitatea necesară tuturor salariaţilor grupului, cărora vreau să le spun că statul acţionar le va asigura toată susţinerea”.

Nissan Motor a anunţat luni că acţiona pentru a-l îndepărta din funcţie pe Carlos Ghosn, preşedintele său, după ce a descoperit că acesta a folosit bani de la grupul auto japonez în scopuri personale şi a comis alte infracţiuni grave.

Constructorul, aliatul grupului Renault, căruia Carlos Ghosn îi este preşedinte-director general, iar statul franez acţionar, a precizat că a efectuat o anchetă internă în urma unei informaţii care denunţa practici nepotrivite ale lui Carlos Ghosn şi ale administratorului Greg Kelly, pe o perioadă de mai multe luni.

LE MAIRE. ”PRINCIPALA ÎNGRIJORARE A FRANŢEI ESTE STABILITATEA RENAULT”

Pe de altă parte, ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire a declarat luni că ”principala îngrijorare” a Franţei după arestarea lui Carlos Ghosn la Tokyo este ”stabilitatea” Renault şi ”consolidarea alianţei” între constructorul de automobile francez Renault şi partenerul său Nissan.

”Vom face aşadar totul, ca acţionar reprezentat în Consiliul de Administraţie al Renault, pentru a asigura continuitatea operaţională a Renault şi stabilitatea guvernanţei Renault”, a declarat el, într-o conferinţă de presă, după o reuniune a celor 19 miniştri ai Finanţelor din statele membre ale zonei euro, la Bruxelles.

”Îi voi primi în curând pe principalii administratori ai întreprinderii Renault, pentru a examina împreună cu ei toate deciziile pe care Consiliul Renault ar putea să fie necesar să le ia în zilele sau în săptămânile următoare”, a mai declarat el, adăugând că ”urmărim situaţia îndeaproape”.

CA AL RENAULT ”SE VA REUNI CÂT MAI RAPID”

Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie (CA) al Renault se va reuni ”cât mai rapid”, a anunţat luni constructorul de automobile după arestarea preşedintelui-director general Carlos Ghosn în Japonia, suspectat de deturnări de fonduri, relatează AFP

CA al Renault a anunţat într-un comunicat că a ”luat la cunoştinţă” informaţii difuzate de Nissan, partenerul japonez al grupului care urmează să se pronunţe joi cu privire la destituirea lui Carlos Ghosn, şi că aşteaptă ”informaţii precise” din partea conducătorului.

În acest scurt text, semnat de administratorul referent al Renault Philippe Lagayette, ”în legătură cu preşedinţii comitetelor CA Marie-Annick Darmaillac şi Patrick Thomas", se precizează că ”administratorii consultaţi îşi exprimă ataşamentul faţă de apărarea interesului grupului Renault în alianţa” Renault-Nissan-Mitsubishi.

Carlos Ghosn, preşedintele-director general al Renault şi unul dintre cei mai mari patroni de industrie din lume, a fost arestat la Tokyo, acuzat de deturnare de fonduri de către justiţie, în urma unei anchete interne a Nissan, care vrea să-l demită din post cât mai rapid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.