Adunarea Naţională a Franţei, una dintre cele două camere ale Parlamentului, a aprobat, marţi, o lege controversată care permite autorităţilor administrative, nu celor judiciare ca până în prezent, să emită interdicţii la proteste indivizilor pe care îi consideră un pericol pentru ordinea publică, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cei care încalcă interdicţia vor fi pasibili de închisoare până la şase luni şi o amendă de 7.500 de euro.
 
Susţinătorii drepturilor omului precum şi membri ai partidului preşedintelui Macron, La Republique En Marche (LREM), au criticat proiectul de lege, argumentând că încalcă dreptul la protest. Legislaţia a fost aprobată cu 387 de voturi ”pentru” şi 92 ”împotrivă”, iar 50 de parlamentari LREM s-au abţinut.
 
Parlamentarul centrist Charles de Courson a criticat proiectul de lege săptămâna trecută, avertizând că ar putea duce la „întoarcerea regimului Vichy”, cel care a colaborat cu Germania în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
 
Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a apărat măsurile într-o postare pe Facebook luni înaintea votului, susţinând că legea „asigură protejarea libertăţilor individuale şi reafirmă libertatea de a demonstra”.
 
Rezultatul vine după ce mişcarea Vestelor Galbene şi sindicatul CGT au anunţat că îşi vor uni forţele pentru o grevă de 24 de ore pentru „justiţie fiscală” şi creşteri salariale.
 
Legea urmează să fie dezbătută în Senat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.