Preşedintele francez Emmanuel Macron aduce miercuri un omagiu naţional victimelor franceze ale atacului de la 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului, în prezenţa - foarte contestată - a unor aleşi ai stângii radicale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest omagiu - fără precedent în afara Israelului - are loc la exact patru luni de la asaltul mişcării islamiste palestiniene.

Acest atac fără precedent s-a soldat cu moartea a peste 1.160 de persoane - ucise prin împuşcare, arse de vii sau mutilate -, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale, şi a declanşat un război care se află în continuare în desfăşurare în Fîâia Gaza.

Bilanţul francez - 42 de francezo-israelieni ucişi, trei daţi dispăruţi şi presupuşi ca fiind ostatici, patru ostatici eliberaţi şi şase răniţi - este cel mai sângeros de la atentatul de la Nisa de la 14 iulie 2016, soldat cu 86 de morţi şi peste 400 de răniţi.

Franţa are cea mai mare comunitate evreiască din Europa, de aproximativ 500.000 de persoane, iar aproape 100.000 de resortisanţi trăiesc în Israel, adesea cu dublă cetăţenie.

Omagiul a început la ora locală 11.45 (14.45, ora României).

Portrete ale victimelor au fost aduse în Curtea de Onoare, purtate de către membri ai Gărzii Republicane.

Au urmat o intrepretare a kadişului - cânt de doliu - lui Maurice Ravel şi un discurs al şefului statului.

La finalul ceremoniei, preşedintele discută cu familiile, care au fost aduse, multe dintre, din israel cu un zbor special.

”Trăim o zi foarte lungă de la 7 octombrie”, a declarat Ayala Yahalomi Luzon, care nu mare are veşti de la fratele său, Ohad, în vârstă de 49 de ani, de ”123 de zile”, şi a îndemnat la o ”acţiune concretă în vederea aducerii (ostaticilor) acasă la ei”.

ÎNCRÂNCENARE ANTISEMITĂ

Potrivit autorităţilor israeliene, 132 de ostatici sunt în continuare ţinuţi în Fâşia Gaza - dintre care 29 ar fi morţi.

Negocieri sunt în curs în vederea eliberării lor în schimbul unei ”pauze” în lupte.

Aproximativ 100 de ostatici au fost eliberaţi la sfârşitul lui noiembrie, în timpul unui armistiţiu, în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni.

Ceremonia din Curtea de Onoare a Invalides, în apropiere de monumentul victimelor terorismului, se desfăşoară sub semnul ”luptei împotriva antisemitismului”, o luptă ”cardinală” a republicii, potrivit Palatului Elysée.

”Este evident, pentru cine vrea să vadă, că există o dimensiune (...) antisemită în faptele teroriste care au fost comise la 7 octomrbie”, subliniază un consilier prezidenţial.

”Este suficient să privim detaliul, încrâncenarea, cruzimea desfăşurate. Toate acestea reiau cu forme de exprimare ultraviolente, antisemite, cu care umanitatea s-a confruntat deja, din nefericire”, declară el, în contextul în care acest atac le-a trezit multora amintirea dureroasă a Holocaustului.

Pentru familiile victimelor, prezenţa mai multor reprezentanţi ai Partidului La France insoumise (LFI), care a refuzat să catalogheze atacul drept ”terorist”, rămâne din acest punct de vedere de neînţeles, dacă nu inacceptabil.

”Cred că ei n-ar trebui să fie aici”, rezumă Ishay Dan, al cărui frate este ţinut ostatic de Hamas, Ofer Kalderon, în vârstă de 53 de ani, iar doi nepoţi au fost ucişi la 7 octombrie, declarându-se cu toate acestea ”mândru” de acest omagiu.

”STANDARDE DUBLE”

Potrivit Palatului Elysée, este vorba despre o ”ceremonie republicană” de la care niciun ales, prin definiţie, nu poate fi îndepărtat. Însă îi revine fiecăruia ”să aprecieze oportunitatea przenţei sale”, subliniază consilierul prezidenţial.

”În numele a ce mi se poate nega dreptul la emoţie şi tristeţe?”, replică coordonatorul LFI Manuel Bompard, care şi-a anunţat prezenţa, la fel ca şefa grupului deputaţilor LFI Mathilde Panot.

El denunţă, la rândul său ”standarde duble” faţă de Fâşia Gaza, unde peste 27.500 de oameni au fost ucişi  de la începutul odensivei israeliene, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, şi cere un omagiu asemănător în memoria cetăţenilor francezi ucişi în enclava palestiniană.

O ”comemorare” este avută în vedere în acest sens ulterior, a anunţat Palatul Elysée.

Cel puţin doi copii francezi au fost uciţi în Fâşia Gaza, potrivit autorităţilor franceze.

În israel, acest omagiu francez este trasmis în direct pe un ecran uriaş în ”piaţa ostaticilor”, în faţa sediului Ministerului israelian al Aprăării, la Tel Aviv, unde familiile ostaticilor se reunesc regulat pentru a exercita presiuni asupra Guvernului lui Benjamin Netanyyahu să obţină eliberarea tuturoe ostaticilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.