O anchetă ONU conchide că un atac aerian francez în Mali, la 3 ianuarie, a ucis 19 civili care participau la o nuntă - şi nu doar jihadişti, aşa cum susţine Parisul, se arată în raportul anchetei, consultat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ancheta a fost efectuată de către Divzia pentru Drepturile Omului de la Misiunea ONU în Mali (MUNISMA) cu susţinerea Poliţiei Criminalistice a ONU.

În urma anchetei cu privire la aceste evenimente care au avut loc în apropiere de Bounti, în centrul ţării, MINUSMA ”este în măsură să confirme organizarea unei nunţi care a avut loc la locul atacului aerian, la care au participat 100 de civili, între care se aflau cinci persoane înarmate, presupuşi membri ai Katiba Serma", se aratăîn rezumatul raportului.

Katiba Serma este afiliată Grupului de Susţinere a Islamului şi Musulmanilor (GSIM sau JNIM în arabă), o alianţă jihadistă afiliată, la rândul său, la Al-Qaida.

Parisul respinge aceste acuzaţii şi îşi exprimă ”rezerva” faţă de raportul ONU.

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise - inclusiv trei presupuşi membri ai Katiba Serma - dintre care 19 pe loc, iar trei în cursul unei evacuări, se arată în raport.

Gruparea vizată este ”foarte majoritar alcătuită din civili, care sunt persoane protejate de atacuri din perspectiva dreptului internaţional umanitar”, subliniază MINUSMA.

Misiunea ONU ”recomandă” în acest raport autorităţilor din Mali şi Franţa să efectueze urgent ”o anchetă independentă, credibilă şi transparentă”.

Ea îndeamnă la o examinare a procesului dinaintea atacurilor aeriene, eventual la o modificare a acestuia.

MINUSMA mai recomandă atât Mali, cât şi Franţei, să încerce să stabilească vinovăţiile şi să acorde, dacă este cazul, reparaţii victimelor atacului şi rudelor acestora.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.