Social-democratul Frank-Walter Steinmeier, care a primit marţi susţinerea Verzilor, urmează să fie reales în februarie în al doilea mandat de preşedinte al Republicii Federale Germania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Steinmeier, care candidează la al doilea mandat, a fost susţinut deja de Partidul său Social Democrat (SPD) şi Partidul Liberal Democrat (FDP), care formează împreună cu Verzii actuala majoritate parlamentară şi i-au succedat la putere conservatoarei Angela Merkel.

Frank-Walter Steinmeier, care împlineşte miercuri vârsta de 66 de ani, ar urma să primească la 13 februarie o majoritate a voturolor membrilor celor dou Camere ale Parlamentului,  Bundestagul şi Bundesratul.

Preşedintele german, ales într-un mandat de cinci ani, poate deţine doar două mandate.

Steinmeier, ales prima oară în 2017, este un ”preşedinte foarte bun, foarte respectat, care a adus mari servicii ţării noastre în primul său mandat”, apreciază într-un comunicat Grünen (Verzii).

El şi-a anunţat în mai 2021 candidatura la un nou mandat, pentru a ”ajuta la vindecarea rănilor” cauzate populaţiei germane de pandemia covid-19.

Funcţia de preşedinte al Germaniei este onorifică, iar puterea se află pe mâna şefului Guvernului şi Parlamentului. Însă preşedintele german este autoritatea morală a ţării.

Între personalităţile preferate de către germani, "Steini" provine din Partidul Social Democrat, formaţiunea actualului cancelar Olaf Scholz, care i-a succedatla începutul lui decembrie lui Merkel.

Un fost ministru de Externe timp de peste şapte ani, în perioadele 2005-2009 şi 2013-2017, dar şi rivalul înfrânt al Angelei Merkel la Cancelarie în alegerile parlamentare din 2009, i-a succedat în 2017 lui Joachim Gauck, un fost pastor disident în fosta Germanie comunistă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.