Fostul şef al FBI, James Comey, a declarat că speră ca preşedintele american Donald Trump să nu fie suspendat după încheierea anchetei procurorului special Robert Mueller. Însă Corney speră ca preşedintele să sufere o înfrângere „răsunătoare” la alegerile din 2020, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comey a publicat un articol de opinie în New York Times, precizând: „Sper ca Trump să nu fie suspendat şi destituit din funcţie înainte de încheierea mandatului”.

Comey continuă: „Nu mă refer la faptul că Congresul nu ar trebui să continue să aplice procedura de suspendare conform Constituţiei, dacă Congresul consideră că există dovezi. Doar sper că nu se va întâmpla. Pentru că dacă Trump va fi înlăturat de Congres, o mare parte din ţară va vedea acest lucru ca o lovitură de stat”.

Comey, care a fost concediat de Trump din funcţia sa de şef al FBI în 2017, a continuat analizând mandatul lui Trump, numindu-l pe preşedinte „un mincinos cronic care atacă în repetate rânduri statul de drept”.

El a scris: „Nu ştiu dacă procurorul special va concluziona că Trump a colaborat cu ruşii în legătură cu alegerile din 2016 sau dacă a obstrucţionat justiţia. De asemenea, nu mă interesează. Mă interesează doar ca treaba să fie făcută bine şi complet”.

"Avem nevoie de un rezultat răsunător în 2020", scrie Comey, adăugând că americanii divizaţi pe teme importante precum imigraţie, arme, avort, schimbări climatice, taxe, vor arăta că sunt uniţi de ceva mai important: "convingerea că preşedintele Statelor Unite nu pote fi un mincinos cronic care atacă în mod repetat statul de drept".

Trump l-a criticat în repetate rânduri în public pe Mueller iar joi seara echipa sa de campanie a trimis un email pentru strângere de fonduri susţinătorilor săi, numind iar investigaţia ca fiind „o vânătoare de vrăjitoare” care a fost „orchestrată de democraţii pierzători şi prietenii lor din presa care scrie ştiri false”.

Comey a declarat că publicarea raportului lui Mueller ar trebui să îi demonstreze lui Trump că „Statele Unite au un sistem juridic care funcţionează pentru că există oameni care cred în el şi se ridică deasupra intereselor personale”.

Ideea unei suspendări din funcţie a lui Trump a devenit din ce în ce mai populară de la alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie 2018. Atunci democraţii au recâştigat controlul în Camera Reprezentanţilor având o majoritate semnificativă şi au început propriile investigaţii privindu-l pe Trump.

Însă preşedinta Camerei, Nancy Pelosi, a declarat că nu susţine suspendarea lui Trump decât dacă există motive clare şi bipartite.

Pentru ca procedura de suspendare să fie dusă la capăt, ar fi nevoie de o majoritate de două treimi în Senatul controlat de republicani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.