Fostul director al Frontex, agenţia UE responsabilă cu controlul frontierelor, a anunţat într-un interviu pentru Le Journal du Dimanche publicat sâmbătă seara că se va alătura Rassemblement National (RN), partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, din partea căruia va candida pentru alegerile europene din iunie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În vârstă de 55 de ani, absolvent al Şcolii Normale Superioare, înaltul funcţionar public francez a condus agenţia de frontieră a UE din 2015 până în 2022, înainte de a demisiona, din cauza unor scandaluri şi controverse privind tratamentul aplicat imigranţilor.

Patrice Leggeri se va afla pe locul trei pe lista partidului condus în prezent de Jordan Bardella, tânărul politician pe care Marine Le Pen l-a lăsat în locul ei.

"RN are un plan concret şi capacitatea de a-l pune în aplicare. Suntem hotărâţi să luptăm împotriva valului de migranţi, pe care Comisia Europeană şi eurocraţii nu îl văd ca pe o problemă, ci mai degrabă ca pe un proiect: pot să depun mărturie în acest sens", a declarat Fabrice Leggeri pentru Le Journal du Dimanche (JJD).

"Obiectivul meu este să îmi pun experienţa şi expertiza în slujba poporului francez. După ce am condus Frontex timp de aproape şapte ani şi am lucrat pentru stat timp de treizeci de ani, în special în domeniul securităţii şi al gestionării imigraţiei, această decizie este foarte coerentă", a declarat el pentru JDD. "Alegerile europene din 9 iunie reprezintă o ocazie unică de a readuce Franţa şi Europa pe drumul cel bun. De aceea, mă alătur listei conduse de Jordan Bardella", a adăugat el.

Jordan Bardella, cap de listă şi preşedinte al RN, este în prezent în fruntea tuturor sondajelor pentru alegerile europene din iunie, cu aproximativ 30% din intenţiile de vot, ceea ce reprezintă un avans de aproximativ zece puncte procentuale faţă de majoritatea macronistă. Adăugarea acestui înalt funcţionar public este un semn al dorinţei partidului de extremă dreapta de a-şi consolida fondul de experţi şi tehnocraţi pentru a câştiga credibilitate în vederea exercitării puterii într-o bună zi, notează AFP.

Fabrice Leggeri a demisionat din funcţia de director executiv al Frontex atunci când a fost ţinta unui raport intern care nu a fost public, dar care, potrivit presei, îl acuza că "nu a respectat procedurile, că s-a arătat neloial faţă de Uniunea Europeană" şi că este responsabil de o "proastă gestionare personală".

"În ceea ce priveşte aceste acuzaţii, este important de menţionat că nici Parlamentul European, nici Consiliul de administraţie al Frontex nu au găsit dovezi concrete care să le susţină", a declarat Fabrice Leggeri pentru JDD.

"În realitate, pentru că am vrut să controlez imigraţia, am fost supus unor presiuni şi am simţit un abandon general. Guvernul francez m-a îndemnat să demisionez. Germania nu a fost înclinată să mă susţină. Comisia Europeană, vădit ostilă faţă de mine, a vrut să plec", a adăugat el.

Cu sediul la Varşovia, Frontex este una dintre cele mai expuse politic agenţii ale Uniunii Europene. Reunind gărzile de coastă şi poliţiştii de frontieră, resursele sale au fost consolidate în mod regulat pentru a face faţă afluxului de migranţi la frontierele Europei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.