Fostul rege al Spaniei Juan Carlos I, a revenit în ţară în a treia vizită de când s-a exilat zgomotos, în august 2020, la Abu Dhabi, din cauza unor scandaluri, a constatat un jurnalist AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Juan Carlos, în vârstă de 85 de ani, a coborât încet, miercuri, dintr-un avion privat, pe aeroportul din Vigo (nord-vest), şinându-se cu ambele mâini de balustrada scării, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea publică.

Fostul suveran, care purta un balzer bleumarin, vizibil slăbit, a pornit apoi, la bordul unui automobil, către oraşul Sanxenxo, în Galicia, potrivit unui fotograf AFP prezent la faţa locului.

Juan Carlos a fost în acelaşi oraş portuar în precedentele sale două vizite, în mai 2022 şi în aprilie, unde se află velierul ”le Bribon”, cu care a devenit campion al lumii în trecut.

El ar putea, potrivit unor publicaţii spaniole, să participe la o regată în weekend.

Juan Carlos revine în Spania la trei zile după alegeri legislatove anticipate care nu condus la degajarea unei majorităţi în Parlament, aruncând ţara într-o perioadă de incertitudine, bântuită de spectrul unor noi alegeri peste câteva luni.

Sejurul din 2022 al fostului rege a declanşat o polemică, din cauza lipsei de discreţie de care a dat dovadă, exasperând palatul regal potrivit presei spaniole, însă al doilea a fost mai sobru - cel care a domnit în Spania timp de 40 de ani s-a mulţumit atunci să salute mulţimea din maşină.

Juan Carlos a plecat din Spania şi s-a instalat la Abu Dhabi la 3 august 2020, în urma unor dezvăluiri tot mai stânjenitoare despre traiul său fastuos şi despre originea îndoielnică a averii sale, în momentul în care tocmai se deschisese o anchetă judiciară împotriva sa.

Această anchetă, cu privire la corupţie şi spălare de bani, a fost clasată în martie 2022 de către justiţia spaniolă, la fel ca alte două anchete deschise ulterior, din cauza prescrierii delictelor şi imunităţii de care beneficia ca şef de stat până la bdicare, în 2014.

Procurorii au relevat însă ”nereguli fiscale”.

Aceste dosare au pătat imaginea acestei figuri adulate timp de zeci de ani care a condus tranziţia la democraţie a Spaniei după moartea dictatorului Francisco Franco în 1975.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.