Fostul rege al Spaniei Juan Carlos I, plecat în exil în august 2020 în Emiratele Arabe Unite pe fondul suspiciunilor de delapidare, va reveni joi pentru prima dată în ţara pentru o scurtă vizită, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul monarh i-a comunicat fiului său regele Felipe VI "decizia sa de a reveni în Spania începând de mâine şi până luni", a indicat miercuri seară palatul regal într-un comunicat. 

Această scurtă vizită intervine în momentul în care cele trei anchete care îl vizau pe Juan Carlos în Spania au fost clasate în martie. 

Juan Carlos va merge mai întâi în Sanxenxo, localitate din Galiţia (nord-vest) unde de vineri va avea loc o regata la care va participa "Bribonul", velier cu care a fost campion mondial in 2017.

El va face apoi o deplasare luni la Madrid pentru a-l vizita pe Felipe VI, pe soţia sa Sofia şi alţi membri ai familiei înainte de a pleca "în aceeaşi zi" la Abu Dhabi "unde şi-a stabilit reşedinţa permanentă şi stabilă", a mai precizat palatul. 

Această vizită se încadrează în "dorinţa Majestăţii Sale Juan Carlos de a călători cu regularitate în Spania pentru a-şi vizita familia şi prietenii” într-un cadru "privat", conchide comunicatul de presă de la palat în timp ce posibilitatea ca fostul monarh să locuiască oficial într-un palat a atras critici în ţară.

Subiect de controversă, această vizită a fost criticată în special de partidul de stânga radical Podemos, membru al guvernului de coaliţie al premierului socialist Pedro Sanchez.

Figură centrală în tranziţia democratică după moartea dictatorului Franco în 1975, Juan Carlos, care a abdicat în 2014 pe fondul scandalurilor, a părăsit Spania pentru Abu Dhabi în august 2020, după dezvăluiri din ce în ce mai compromiţătoare.

El a explicat atunci că doreşte să "faciliteze" fiului său Felipe al VI-lea "exercitarea" funcţiilor sale în faţa "consecinţelor publice ale anumitor evenimente trecute din viaţa (sa) privată".

Cele trei anchete care l-au vizat în Spania au fost clasate în final la începutul lui martie. 

În imposibilitatea de a-l ancheta pe fostul suveran "din lipsa probelor incriminatorii, a prescripţiei pentru infracţiuni şi a imunităţii” de care s-a bucurat în calitate de şef al statului până în 2014, acuzarea subliniase totuşi "neregularităţile fiscale" din care fostul regele fusese vinovat.

Chiar înainte de exilul lui Juan Carlos, Felipe VI a decis în martie 2020 să renunţe la moştenirea tatălui lui şi să-i retragă alocaţia anuală a acestuia de aproape 200.000 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.