Fostul preşedinte american Ronald Reagan a făcut declaraţii rasiste pe când era guvernator al statului Califormia, catalogând diplomaţi africani drept ”maimuţe” într-o conversaţie cu preşedintele republican Richard Nixon, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banda audio a acestei conversaţii telefonice, care datează din octombrie 1971, a fost descoperită de către Tim Naftali,un fost preşedinte al Bibliotecii prezidenţiale Richard Nixon şi publicată pe site-ul revistei The Atlantic.

În urma unui vot la ONU în vederea recunoaşterii Republici Populare Chineze, Reagan, un guvernator republican al Californiei, l-a sunat pe Nixon, al 37-lea preşedinte american (1969-1974).

Reagan şi-a exprimat, în convorbirea cu preşedintele reublican, furia faţă de ţările africane care au votat împotriva Statelor Unite la ONU, pentru a recunoaşte Republica Populară Chineză.

”Ieri seară, vă spun, să mă uit la treaba asta la televizor, aşa cum am făcut...”, spune Reagan.

”Să văd aceste maimuţe din ţări africane... Blestemaţi să fie, încă nu se simt în largul lor în pantofi!”, a adăugat el.

Nixon a râs îndelung şi puternic auzindu-l pe Reagan.

El avea să repete spusele lui Reagan în alte discuţii cu consilierii săi.

Potrivit lui Tim Naftali, partea benzii cu declaraţiile lui Reagan a fost iniţial pusă de o parte, după care a fost publicată de Arhivele Naţionale, în urmă cu două săptămâni.

Ronald Reagan, al 40-lea preşedinte al Statelor Unite (1981-1989), rămâne unul dintre foştii locatari ai Casei Albe cei mai apreciaţi.

Actualul preşedinte republican Donald Trump a fost acuzat de rasism în mai multe rânduri.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.