Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori (1990-2000), în vârstă de 85 de ani, a fost eliberat miercuri din închisoarea unde ispăşea din 2009 o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, au constatat jurnaliştii AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fujimori, îmbrăcat într-o jachetă neagră şi purtând o mască pe faţă, a părăsit închisoarea Barbadillo, în estul oraşului Lima, la ora locală 18.29 (23.29 GMT), la bordul unei dube gri, care a trecut încet prin mulţimea de susţinători veniţi să-l întâmpine.

Fiica sa Keiko, de trei ori candidată fără succes în turul doi al alegerilor prezidenţiale, şi fiul său Kenji, om de afaceri, care au cerut în repetate rânduri eliberarea tatălui lor, s-au aflat alături de el.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Inimile noastre debordau de bucurie. Pentru că acest om a fost încarcerat pe nedrept", a declarat Nikita pentru AFP din afara închisorii.

Marţi, Curtea Constituţională a ordonat eliberarea "imediată" a fostului preşedinte controversat, care suferă de probleme respiratorii şi neurologice recurente, inclusiv de paralizie facială.

Fostul lider din Peru a fost găsit vinovat de moartea a 25 de persoane în două masacre comise de un comando al armatei în cadrul a ceea ce se numea războiul împotriva terorismului (1980-2000) dus de gherilele de extremă stânga.

Miercuri, Curtea Interamericană a Drepturilor Omului a cerut, fără succes, ca Peru "să se abţină de la a executa" decizia Curţii Constituţionale "până când Curtea Interamericană a Drepturilor Omului nu va dispune de toate elementele necesare pentru a analiza dacă această decizie respectă condiţiile" arestărilor sale anterioare, potrivit unei rezoluţii a acestui organism publicată pe site-ul său.

Cu toate acestea, guvernul Dina Boluarte a autorizat eliberarea sa.

Asociaţia peruană pentru drepturile omului (APRODEH) a condamnat decizia, afirmând că aceasta reprezintă un afront adus Curţii Interamericane.

Alberto Fujimori a condus Peru cu o mână de fier, dar, confruntat cu o opoziţie tot mai mare, a fugit în noiembrie 2000 în Japonia, de unde este originară familia sa.

El a anunţat prin fax că demisionează din mandat. Ulterior, extrădat din Chile în 2007, a fost condamnat şi încarcerat doi ani mai târziu.

În pofida cererii de "iertare" formulate în 2017 pentru faptele comise de guvernul său, Alberto Fujimori i-a divizat pe peruani aşa cum puţini politicieni au făcut-o în istoria acestei ţări andine cu 32 de milioane de locuitori.

Pentru unii, cel poreclit "El Chino" (Chinezul) este omul care a impulsionat boom-ul economic al ţării cu politicile sale ultraliberale şi care a luptat cu succes împotriva gherilelor din Calea Luminii (Maoiste) şi din Mişcarea Revoluţionară Tupac Amaru (Guevaristă).

Alţii îşi amintesc mai ales de scandalurile de corupţie şi de metodele sale autoritare, care l-au adus în spatele gratiilor pentru că a ordonat două masacre comise de un escadron al morţii în 1991-1992.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.