Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori face apel la unitate împotriva crimelor şi violenţei, la câteva zile după ce a fost graţiat, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a publicat un mesaj pe Twitter în care spune: „Vom trăi într-o ţară în care securitatea este recâştigată şi violenţa eliminată. Putem atinge aceste ţeluri dacă punem deoparte interesele speciale şi oportunismul”.

„Sunt în mod constant invadat de visuri şi vreau să le împărtăşesc”, a mai scris el.

Condamnat pentru crime împotriva umanităţii, Fujimori a plecat liber, joi, de la clinica din Lima în care fusese transferat după ce a fost graţiat de actualul şef al statului, Pedro Pablo Kuczynski.

Graţierea a dus la declanşarea unor ample proteste.

Medicii care l-au tratat au spus că Fujimori are probleme grave de inimă şi va urma un regim strict.

Preşedintele Kuczynski a fost criticat vehement după ce a anunţat, pe 24 decembrie, decizia de a-l graţia pe Fujimori, care ispăşea o pedeapsă de 25 de ani de închisoare.

Partidul conservator Forţa Populară, condus de fiica lui Alberto Fujimori, Keiko, are majoritatea în Congres şi l-a susţinut pe Kuczynski implicat într-un scandal de corupţie. Politicienii din opoziţie spun că preşedintele le promisese că îl va alebera în schimbul sprijinului lor, acuzaţie pe care Kuczynski a negat-o.

Fujimori, în vârstă de 79 de ani, a condus ţara din 1990 până în 2000. În 2007, Fujimori a fost acuzat şi condamnat la şase ani de închisoare pentru mită şi abuz de putere. În 2009, el a primit încă 25 de ani de închisoare pentru abuzuri privind drepturile omului comise în timpul mandatului său. Este estimat că în conflictele dintre insurgenţii de stânga şi guvernul autoritar al lui Fujimori au murit 69.000 de oameni.

De pe patul de spital, marţi, Alberto Fujimori a cerut iertare  peruanilor pe care „i-am dezamăgit”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.