Fostul preşedinte brazilian ultraconservator Jair Bolsonaro a stat două nopţi la Ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, după ce poliţia federală i-a confiscat paşaportul şi a arestat doi foşti consilieri suspectaţi de plănuirea unei lovituri de stat, a declarat luni avocatul lui Bolsonaro, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Despre şederea lui Bolsonaro, în perioada 12-14 februarie, la Ambasada Ungariei a scris pentru prima dată The New York Times, pe baza unor înregistrări ale camerelor de securitate din interiorul ambasadei.

Episodul ridică semne de întrebare cu privire la planurile fostului preşedinte, care se confruntă cu mai multe anchete penale în Brazilia, mai mulţi membri ai cercului său apropiat fiind deja în închisoare. Poliţia braziliană nu ar putea aresta un politician cazat la o ambasadă străină.

Avocatul lui Bolsonaro, Fabio Wajngarten, a declarat pe reţelele social că fostul preşedinte a petrecut două zile la Ambasada Ungariei "pentru a menţine contactul cu oficialii ţării prietene" şi "a primi actualizări privind peisajul politic al ambelor ţări".

"Orice alte interpretări care merg dincolo de informaţiile furnizate aici sunt în mod clar fictive, fără legătură cu realitatea faptelor şi sunt, practic, doar o altă ştire falsă", a scris Wajngarten.

Luni seară, Ministerul de Externe al Braziliei l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru a clarifica motivele care au stat la baza şederii lui Bolsonaro la ambasadă.

Ambasada Ungariei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, precizează Reuters.

Bolsonaro are relaţii bune cu premierul Ungariei, Viktor Orban, perceput, de asemenea, ca un ultraconservator. Bolsonaro l-a numit pe Orban "fratele" său în timpul unei vizite făcute în 2022 în Ungaria, iar cei doi s-au întâlnit anul acesta la Buenos Aires, în timpul învestirii noului preşedinte de dreapta al Argentinei, Javier Milei.

Poliţia i-a confiscat paşaportul fostului preşedinte la 8 februarie şi l-a acuzat că pregătise un proiect de decret pentru a anula rezultatele alegerilor din 2022, că a făcut presiuni asupra comandanţilor militari pentru a se alătura unei tentative de lovitură de stat şi că a complotat pentru a încarcera un judecător al Curţii Supreme.

Anul trecut, o instanţă braziliană a decis că Bolsonaro nu este eligibil pentru o funcţie politică până în 2030 pentru că a răspândit dezinformări electorale în timpul alegerilor din 2022.

În urmă cu două săptămâni, foştii şefi ai armatei şi aviaţiei braziliene au confirmat că Bolsonaro a discutat cu ei despre proiectul de decret pentru a împiedica predarea puterii după vot.
La 19 martie, poliţia federală l-a acuzat, de asemenea, de fraudă în dosarele sale de vaccinare, deschizând posibilitatea unor acuzaţii de natură penală.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.