Fostul premier pakistanez Imran Khan a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru scurgere de documente clasificate, cu câteva zile înainte de alegerile legislative, au anunţat marţi partidul său şi presa de stat. Fostă vedetă a crichetului mondial, cândva foarte popular, Imran Khan acuză armata, care l-a ajutat să ajungă la putere în 2018, dar al cărei sprijin l-a pierdut de atunci, că încearcă să îl împiedice să recâştige conducerea ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imran Khan şi Shah Mahmood Qureshi, acesta din urmă fost ministru de externe şi numărul doi al partidului fondat de Imran Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), "au fost condamnaţi la zece ani de închisoare în (acest) caz", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al PTI.

Fostul prim-ministru, care a fost înlăturat din funcţie în aprilie 2022 printr-o moţiune de cenzură, se află deja în închisoare din august. El se confruntă cu o serie de acuzaţii şi a fost declarat deja neeligibil timp de cinci ani.

Această condamnare intervine cu mai puţin de zece zile înainte de alegerile legislative şi provinciale din 8 februarie, a căror campanie a fost marcată de acuzaţii de fraudă şi represiune împotriva PTI.

În centrul dosarului se află o telegramă diplomatică a ambasadorului pakistanez în Statele Unite, pe care Imran Khan a prezentat-o ca dovadă a unui complot american împotriva sa, susţinut de armata pakistaneză. Statele Unite şi armata pakistaneză au negat această teză.

Imran Khan a fost acuzat în octombrie în temeiul Legii privind secretele oficiale, care datează din perioada colonială. Procesul a avut loc în închisoarea în care este deţinut.

Fostul star de cricket consideră că procedurile împotriva sa sunt motivate politic. El acuză armata, care l-a ajutat să ajungă la putere în 2018, dar al cărei sprijin l-a pierdut de atunci, potrivit analiştilor, că încearcă să îl împiedice să recâştige conducerea ţării.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.