Fostul premier macedonean Nikola Gruevski, condamnat de justiţia din ţara sa la doi ani de închisoare cu executare după ce a fost găsit vinovat de corupţie, a anunţat marţi că a obţinut azil politic în Ungaria, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciile ungare de imigraţie şi azil au stabilit că se întrunesc condiţiile juridice pentru a-i acorda azil, potrivit presei ungare.

”Astăzi (marţi), Republica Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene şi NATO, a răspuns favorabil cererii mele de azil politic, motivată de persecuţii politice în Republica Macedonia”, a anunţat Gruevski pe pagina sa de Facebook.

Premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat susţinerea faţă de Nikola Gruevski în campania în vederea alegerilor legislative din Macedonia, la sfârşitul lui 2016, şi a salutat eforturile partidului acestuia de a opri migranţi care traversau balcanii către Europa de Vest.

Nikola Gruevski, care a demisionat în 2016, după zece ani la putere, a fugit din ţară la şase luni după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de corupţie.

Ministerul macedonean al Justiţiei a anunţat marţi că va trimite autorităţilor ungare o cerere de extrădare a lui Gruevski.

Poliţia macedoneană a emis un mandat de arestare pe numele lui Gruevski, care nu s-a prezentat la o convocare în vederea începeriiispăşirii pedepsei, după ce justiţia i-a respins, la 9 noiembrie, un recurs în vederea graţierii.

Gruevski a fugit din Macedonia la bordul unui automobil diplomatic ungar, via Albania şi Muntenegru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.