Fostul premier israelian Ehud Barak, aflat în campanie în vederea alegerilor legislative din septembrie, a prezentat scuze pentru moartea unor arabi israelieni - ucişi de poliţia israeliană în timpul unor manifestaţii în 2000, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ehud Barak, rivalul premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu, ocupa acest post în 2000, când membri ai forţelor de securitate au ucis 13 persoane în cursul unor manifestaţii violente, cu ocazia ”Zilei Pământului”.

”Ziua Pământului” comemorează anual moartea a şase arabi israelieni, ucişi în 1976, în cursul unor manifestaţii împotriva confiscării pământurilor de către israel.

Deputatul arab israelian Esawi Frej l-a îndemnat marţi, în cotidianul israelian Haaretz, pe Ehud Barak să ceară scuze şi să-şi asume responsabilitatea acestor morţi.

Frej, membru al Partidului Meretz (stânga), a exclus luna aceasta orice aliană cu Partidul ”Israelul democratic” al lui Ehud Barak în vederea alegerilor generale, prevăzute în septembrie, din cauza crimelor din 2000.

Declaraţiile lui Esawi Frej ”provin dintr-o durere profundă”, a declarat marţi, la postul public de radio israelian Ehud Barak.

”Acestea sunt lucruri importante şi dureroase. Îmi asum responsabilitatea a tot ceea ce s-a întâmplat, bine sau rău, în timpul mandatului meu de premier, inclusiv a evenimentelor din octombrie 2000, în cursul cărora 12 arabi israelieni şi un palestinian din (Fâşia) Gaza au fost ucişi”, a declarat el.

”Îmi reiterez regretul şi îmi cer scuze faţă de familiile” victimelor, a adăugat el.

Arabii israelieni sunt descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământurile lor la înfiinţarea Israelului, în 1948. Este vorba despre peste 1,3 milioane de oameni, adică  17,5% din cele nouă milioane de israelieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.