Parchetul ceh l-a inculpat pe fostul premier Andrej Babis într-un dosar de fraudare a fondurilor europene prin proprietatea sa agricolă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia cehă îl acuză pe Andrej Babis de faptul că, în 2007, pe când era al cincilea cel mai bogat om din ţară şi un presupus candidat în alegerile din 2008, şi-a scos ferma, ”Cuib de barză” din holdingul Agrofert, cu activităţi în industria alimentară, chimie şi presă, pentru a obţine o subvenţie europeană în valoare de două milioane de euro, acordată IMM-urilor.

Miliardarul, în vârstă de 67 de ani, liderul mişcării populiste ANO (centru), neagă orice faptă ilegală şi apreciază că acuzaţiile formulate împotriva sa sunt motivate politic.

”Procurorul Republicii (...) a inculpat două persoane în dosarul numit de presă «afacerea Cuib de barză»”, a anunţat luni, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Parchetului din Praga, Ales Cimbala.

Unul dintre suspecţi a ”comis infracţiunea de fraudare a subvenţiilor şi de aducere atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene”, iar celălalt i-a fost complice.

Omul de afaceri a plecat de la putere în 2021, în urma alegerilor legislatve, în care a obţinut o victorie o coaliţie de cinci partide de centru-dreapta, condusă de actualul premier, Petr Fiala.

Andrej Babis a fost ales deputat, însă Parlamentul -a ridicat imunitatea la începutul lui martie, în vederea unei inculpări.

Poliţia cehă a vrut să-l inculpe în 2019, însă un procuror a considerat acuzaţiile nefondate şi l-a disculpat, atunci, pe Babis.

Procurorul general a găsit nereguli în această decizie şi a redeschis această anchetă, în 2019, atât împotriva miliardarului, cât şi împotriva asistentei sale, Jana Mayerova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.