Fostul ministru britanic al Apărării Michael Fallon a declarat marţi că ar putea să fie în interesul Regatului Unit să-şi întârzie data ieşirii din Uniunea Europeană (UE), pentru ca negociatorii să poată să ajungă la un acord mai bun al Brexitului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acesta nu este un acord bun, iar noi avem nevoie de unul mai bun”, a declarat fostul ministru într-un interviu acordat postului de radio BBC.

Un vot asupra proiectului acordului Brexitului este prevăzut la 11 decembrie, în Camera Comunelor, iar Brexitul urmează să aibă loc efectiv în noaptea de 29 martie, după care urmează o perioadă de tranziţie de 21 de luni, până la sfârşitul lui decembrie 2020.

”Iar dacă este posibil să obţinem un acord mai bun, să trimitem înapoi negociatori la Bruxelles timp de două-trei luni şi chiar să amânăm data Brexitului cu două-trei luni, asta, cred, ar servi interesele ţării noastre pe termen lung”, a apreciat Michael Fallon.

În opinia sa, îndepărtarea din funcţie a premierului Theresa May nu ar fi o soluţie.

Unii deputaţi conservatori care susţin Brexitul ar putea să susţină acordul divorţului - dacă Theresa May va anunţa că se va retrage de la putere, scria în ediţia de marţi cotidianul The Times.

Soarta acodului este foarte incertă, în contextul în care Theresa May se confruntă cu o opoziţie puternică din partea deputaţilor din diverse partide în Camera Comunelor, inclusiv din interiorul Partidului său Conservator.

Partidul Conservator dispune de 314 din cele 650 de mandate din Camera Comunelor.

May este supusă unor presiuni exercitate de către deputaţi din partidul său să prezinte un calendar al plecării sale de la putere, scrie The Times, într-un material intitulat ”Brexiteri vor susţine acordul lui May dacă ea-şi anunţă data demisiei”.

O promisiune a premierului de a demisiona imediat după data Brexitului ar contribui la potolirea anumitor conservatori - între care se află şi membri ai Guvernului -, scrie cotidianul, care citează surse din cadrul Cabinetului May.

Orice s-ar întâmpla, Guvernul nu are un ”plan B” la acordul Brexitului, în cazul în care acesta ar fi respins de Parlament la 11 decembrie, a declarat marţi David Lidington, ministru de stat la biroul Cabinetului.

”Nu există un plan B, pentru că Uniunea Europeană a spus ea însăşi că acordul care este pe masă este cel asupra căruia a trebuit ca noi să găsim un compromis”, a declarat David Lidington într-un interviu acordat postului de radio BBC.

Întrebat dacă Regatul Unit ar putea să amâne data Brexitului, el a răspuns că ”aceasta nu este alegerea Guvernului şi nu cred că asta chiar ne-ar conduce undeva, pentru că UE şi-a exprimat foarte clar poziţia”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.