Fostul Mausoleu Valle de Los Caidos (Valea Celor Căzuţi), care adăpostea rămăşiţele fostului dictator Francisco Franco, în apropiere de Madrid, va fi transformat în cimitir al victimelor celor două tabere din timpul Războiului Civil (1936-1939), a anunţat marţi vicepremierul spaniol Carmen Calvo, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cele peste 30.000 de victime din ambele tabere se vor putea odihni acolo în pace şi în respectul tuturor”, a anunţat ea într-o conferinţă de presă. Războiul din Spania s-a soldat cu sute de mii de morţi.

Această iniţiativă este prezentată într-un proiect de lege privind ”memoria democratică” a coaliţiei de stânga aflate la putere, care urmează să fie prezentat Parlamentului în câteva luni.

Proiectul de lege prevede finanţarea exhumării din gropi comune, în care au fost înmormânate victime ale Războiului Civil şi regimului franchist, şi împiedicarea finanţării cu fonduri publice de la instituţii care glorifică franchismul.

Rămăşiţele generalului care a condus Spania cu o mână de fier din 1939 în 1975 au fost exhumate în octombrie din mausoleu, în urma unei bătălii judiciare între guvernul socialist al lui Pedro Sanchez şi familia lui ”caudillo”.

Rămăşiţele au fost mutate în Cimitirul Mingorubbio, la nord de Madrid, unde a fost înhumată soţia lui Franco, Carmen Polo, decedată în 1988.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.