Fostul spion rus Serghei Skripal, otrăvit cu un agent neurotoxic, a ieşit din spitalul de la Salisbury, în sud-esrul Angliei, în care a primit îngrijiri de la 4 martie, a anunţat vineri serviciul public de sănătate NHS England, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este o veste fantsatică faptul că Serghei Skripal se simte destul de bine să părăsească spitalul din Salisbury”, a declarat adjuncta directorului general al spitalului, Cara Charles-Barks, citată într-un comunicat.

Otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale, Iulia, a provocat o gravă criză diplomatică între Londra, susţinută de aliaţii săi occidentali, şi Moscova, acuzată că este vinovată de această otrăvire, la începutul lui martie.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”Am traversat momente dificile prin acest incident, pacienţii, personalul nostru şi locuitorii Salisbury”, a subliniat Charles-Barks, care şi-a exprimat satisfacţia faţă de faptul că cele trei persoane contaminate au putut să fie externate toate.

Iulia Skripal a fost externată pe 11 aprilie, iar poliţistul Nick Bailey, primul care le-a sărit în ajutor - şi care a fost şi el victima agentului neurotoxic - a ieşit din spital încă de pe 22 martie.

Serghei Skripal şi fiica sa au fost găsiţi inconştienţi, pe 4 martie, pe o bancă, la Salisbury, unde locuieşte fostul dublu spion rus, în vârstă de 66 de ani.

Poliţia britanică consideră că familia Skripal a intrat în contact cu otrava la domiciliul lui Serghei, unde fiica sa a venit să-l viziteze din Rusia.

Un fost colonel din cadrul serviciului de informaţii al armatei ruse GRU, Serghei Skripal a fost acuzat de ”înnaltă tădare”, după ce a vândut informaţii serviciilor britanice de informaţii şi a fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare.

În 2010, el a beneficiat de un schimb de spioni între Moscova, Londra şi Washington şi s-a instalat în Anglia.

Londra acuză Moscova că i-a otrăvit cu un agent neurotoxic de concepţie sovietică, numit nivicioc, ceea ce Moscova dezminte ferm.

La 12 aprilie, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat analiza britanică referitoare la identitatea otrăvii folosite, precizând că substanţa chimică era de o ”mare puritate”.

Criza diplomatică a antrenat expulzarea a zeci de diplomaţi de o parte şi de alta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.