Salome Zurabişvili, susţinută de partidul aflat la putere Visul Georgian, a fost aleasă confortabil prima femeie la conducerea Georgiei, potrivit rezultatelor definitive comunicate joi, într-un scrutin cu valoare de test al democraţiei în această ţară din Caucaz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fosta diplomată franceză a obţinut 59,52% din voturile exprimate, iar candidatul opoziţiei Grigol Vaşadze 40,48%, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea voturilor din toate secţiile de votare, anunţate de Comisia Electorală Centrală.

Prezenţa la urne a fost de 56,23% la închiderea secţiilor de votare, miercuri, în această fostă republică sovietică.

Desfăşurarea scrutinului a fost monitorizată de ţări occidentale din Uniunea Europeană (UE) sau NATO, două organizaţii la care Georgia vrea să adere de mult timp.

Acesta este ultimul scrutin prezidenţial prin sufragiu direct, înaintea trecerii la un regim parlamentar. În pofida faptului că postul de preşedinte a devenit esenţialmente simbolic în urma acestor modificări ale Constituţiei, votul reprezintă un test pentru partidul aflat la putere.

Aceste alegeri prefigurează confruntarea viitoare în alegerile legislative din 2020 între Visul Georgian, înfiinţat de miliardarul Bidzina Ivanişvili şi care a preluat puterea în 2012, şi Mişcarea Naţională Unită, înfiinţată de către fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat în exil.

Franţa, prin vocea Ministerului său de Externe, i-a adresat ”cele mai sincere felicitări” lui Salome Zurabişvili.

”Noua preşedintă va putea să conteze pe hotărârea noastră de a continua să acţionăm în favoarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei în frontierele sale recunoscute internaţional”, se arată într-un comunicat.

Victoria lui Zurabişvili a fost contestată imediat de Saakaşvili, care a denunţat ”o fraudă electorală masivă”, într-un comunicat difuxat de postul de televiziune Rostavi-2 TV.

”Le cer georgienilor să ne apere libertatea, democraţia şi legea. Vă cer să organizaţi adunări paşnice pentru a cere alegeri legislative anticipate”, a adăugat el.

Saakaşvili a condus georgia din 2004 în 2013, după ”revoluţia trandafirilor” prooccidentală, la Tbilisi, în 2003. Cele două mandate prezidenţiale ale sale au fost însă pătate de atacuri la adresa opoziţiei şi mai ales de războiul-fulger dezastruos cu Rusia din 2008.

În 2013, Saakaşvili a fost nevoit să-şi părăsească ţara şi a fost condamnat, în ianuarie, de un tribunal din Tbilisi, în contumacie, la trei ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”abuz de putere”, ceea ce acesta contestă, denunţând un atac politic.

FIICĂ DE REFUGIAŢI

Un semn al tensiunilor în centrul cărora se află scrutinul, opoziţia a acuzat Guvernul de intimidarea alegătorilor şi a afirmat că activişti din cadrul Visului Georgian au agresat membri ai partidului de opoziţie.

Trei ONG-uri georgiene - inclusiv filiala locală a Transparency International (TI) - au anunţat săptămâna trecută că deţin proba care arată că Guvernul a tipărit cărţi false de identitate cu scopul de a falsifica al doilea tur în favoarea lui Zurabişvili.

Salome Zurabişvili a declarat, la rândul său, că copii săi au primit ameninţări cu moartea.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) urma să susţină joi o conferinţă de presă. Rapoartele observatorilor electorali sunt urmărite îndeaproape de opoziţie.

Noi manifestaţii ar putea să zguduie această ţară din caucaz, cu o istorie agitată după ce şi-a proclamat independenţa în 1991, la sfârşitul Uniunii Sovietice.

Zurabişvili, în vârstă de 66 de ani, este fiica unor refugiaţi georgieni instalaţi la Paris în 1921. Ea a venit în Georgia în 2003, ca ambasadoare a Franţei.

Ales preşedinte în 2004, Saakaşvili, aflat în căutarea unor cadre experimetate în administraţia sa, a numit-o ministru de Externe.

Însă, după un an, Salome Zurabişvili a fost destituită, în pofida unor manifestaţii împotriva plecării sale, la care au participat câteva mii de persoane, la Tbilisi.

Vaşadze, un diplomat de carieră şi ministru de Externe al lui Saakaşvili din 2008 în 2012, a criticat ”regimul oligarhic” instaurat de fostul premier Bidzina Ivanişvili de la Visul Georgian, în contextul în care Guvernul a eşuat în reducerea sărăciei.

Cel mai bogat om din ţară, Bidzina Ivanişvili s-a retras în mod oficial din viaţa politică în 2013, după ce a fost premier timp de un an, însă el este considerat în continuare adevăratul conducător al ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.