Un director adjunct al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, care se află în prezent sub ocupaţia ruşilor, a fost răpit de forţele ruse, a anunţat compania de stat pentru energie nucleară din Ucraina, Energoatom, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valerii Martiniuk, director general adjunct pentru resurse umane la centrala nucleară, a fost răpit luni şi este reţinut într-un loc necunoscut, a anunţat Energoatom într-o postare pe contul de Telegram.

Răpitorii ruşi ”folosesc probabil metode de tortură” asupra lui Martiniuk în încercarea de a obţine informaţii din dosarele personalului de la Zaporojie ”pentru a forţa personalul ucrainean să lucreze pentru Rosatom (furnizorul de energie nucleară de stat rus), cât de curând posibil".

Energatom a făcut apel la şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, şi la comunitatea internaţională să ”ia toate măsurile posibile” în vederea eliberării imediate a lui Martiniuk.

În septembrie, directorul general al centralei nucleare Zaporojie a fost reţinut de Rusia după ce a plecat de la centrală şi se îndrepta spre oraşul Enerhodar.


Ihor Murashov a fost ulterior eliberat, a confirmat AIEA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.