Un convoi militar al celui mai puternic om din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar, a luat poziţie la mai puţin de 30 de kilometri de Tripoli, sediul actualului Guvern de uniune naţională (GNA), provocând temeri puternice cu privire la o confruntare militară în această ţară împărţită, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă vineri, la ora 19.00 GMT (22.00, ora României), la solicitarea Regatului Unit, pentru a discuta situaţia, au anunţat diplomaţi.

Două autorităţi îşi dispută de ani de zile puterea în această ţară cuprinsă de haos de la căderea lui Muammar Gaddafi în 2011, şi anume în vest GNA condus de Fayez al-Sarraj, înfiinţat în 2015 printr-un acord mediat de ONU şi cu sediul la Tripoli, iar în est o autoritate rivală controlată de către Armata Naţională Libiană (ANL), autoproclamată de mareşalul Khalifa Haftar.

Forţe ANL au cucerit joi seara un baraj de securitate situat la 27 de kilometri de intrarea din vest a capitaşei libiene Tripoli, potrivit unui jurnalist AFP.

Cel puţin 15 pick-upuri înarmate cu tunuri antiaeriene şi zeci de bărbaţi în uniforme militare au luat pozişie în acest punct de control cunoscut sub numele de ”punctul 27”.

Comandantul operaţiunilor militare ANL în regiunea de vest, generalul Abdessalem al-Hassi, a confirmat pentru AFP că forţele sale au cucerit barajul fără luptă.

Mareşalul Khalifa Haftar le-a odonat anterior forţelor sale ”să înainteze” către Tripoli. ”A sunat ceasul”, a declarat mareşalul, ordonând truelor care-i sunt loiale ”să înainteze” către Tripoli, într-un mesaj sonor, în care a promis să-i cruţe pe civili, ”instituţiile statului” şi pe cetăţenii străini.

Forţele ANL se află ”la porţile capitalei”, a anunţat joi seara generalul Ahmad al-Mesmari, un purtător de cuvânt al ANL.

În tabăra GNA, premierul Fayez al-Sarraj a dat miercuri seara trupelor sale ordinul să fie pregătite pentru ”a face faţă oricărei ameninţări”.

Grupări armate puternice din oraşul Misrata (vest), loiale GNA, s-au declarat joi ”pregătite (...) să oprească înaintarea blestemată” a forţelor pro-Haftar, cerându-i lui al-Sarraj să dea ”ordine fără întârziere”.

Forţa de protecţia a Tripoli, o coaliţie de miliţii tripolitane pro-GNA, a anunţat joi seara, pe Facebook, lansarea unei operaţiuni anti-Haftar.

”CURĂŢAREA VESTULUI”

Într-un comunicat comun, Washingtonul, Parisul, Londra, Roma şi Abu Dhabi au îndemnat joi ”toate părţile” libiene să scadă ”imediat tensiunile”.

”Calea unor conflicte armate riscă să alimenteze o escaladare a violenţei menite să îndepărteze, în loc să apropie, un parcurs al păcii şi stabilităţii la care poporul libian are dreptul deplin”, a reacţionat preşedintele Consiliului italian de Miniştri Giuseppe Conte.

Generalul Mesmari a anunţat miercuri pregătirea unei ofensive în vederea ”curăţării vestului” Libiei ”de terorişti şi mercenari”, fără să identifice mai mult aceste ţinte.

O coloană de vehicule înarmate a ANL a sosit joi la sud de Gharyan, unde armata mareşalului Haftar a obţinut deja alăturarea unei importante grupări armate locale, potrivit unor imagini difuzate de publicaţii pro-Haftar.

Generalul Abdessalem al-Hassi a dat asigurări AFP că forţele sale au intrat fără lupte în Gharyan, un oraş situat la aproximativ 100 de kilometri sud de Tripoli. Această informaţie a fost  dezminţită însă de cel puţin patru surse locale contactate de AFP.

În afară de estul libian, mareşalul Haftar deţine deja controlul în zone din sudul ţării, o vastă regiune deşertică. În ianuarie, el a lansat aici o ofensivă cu scopul de a ”curăţa” această zonă de ”grupări teroriste şi criminale” şi de grupări rebele din Ciad.

Sebha, capitala sudului, dar şi unul dintre cele mai importante câmpuri petroliere din ţară, al-Sharara, au trecut sub controlul său.

”SOLUŢIE POLITICĂ”

Această intensificare a tensiunilor a coincis joi cu a doua zi a vizitei în ţară a secretarului general al ONU Antonio Guterres.

În cadrul unei conferinţe de presă, la Tripoli, Guterres a lansat un ”apel ferm” în vederea ”opririi tuturor mişcărilor militare (...), la reţinere, la calm şi la dezescaladare, atât militară, cât şi politică”. ”Nu există soluţie militară în Libia. Soluţia trebuie să fie politică”, a repetat el.

Guterres, care s-a întâlnit cu al-Sarraj joi la Tripoli, urmează să se întâlnească vineri cu mareşalul Haftar în est.

O Conferinţă Naţională sub egida ONU este prevăzută la mijlocul lui aprilie la Ghadames (sud-vest), cu scopul de a întocmi o ”foiaie de drum” în vederea organizării unor alegeri şi încercării de a scoate ţara din impas.

Uniunea Africană (UA) anunţa la 31 martie organizare, în iulie, la Addis Abeba a unei Conferinţe a ”reconcilierii” între diverse părţi libiene.

Niciunul dintre eforturile diplomatice din ultimul an nu a permis vreun progres real.

Potrivit lui Emad Badi, un analist libian, înaintarea trupelor mareşalului Haftar îi poate permite să-şi ”valorizeze poziţia la nivelul negocierilor, în cazul în care are loc Conferinţa de la Ghadames”. Însă analistul evocă, de asemenea, o ”coordonare sporită” între facţiuni din vestul Libiei, care ”consideră toate că Haftar este o ameninţare comună”.

”Riscul unei confruntări este mare”, consideră la rândul său Jalel Harchaoui, un cercetător la Institutul Clingendael, cu sediul la Haga.

”Cucerirea Tripoli nu este cu siguranţă o sarcină uşoară, însă acest lucru rămâne o posibilitate” pentru mareşalul Haftar, susţinut de diverse ţări de la Golful Persic, apreciază el, referindu-se la Emiratele Arabe Unite (EAU), Egipt şi Arabia Saudită, unde a fost primit la sfârşitul lui martie de către regele Salman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.