Forţele care controlează estul Libiei au declarat joi că au găsit cele două tone de uraniu a căror dispariţie a fost raportată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), precizând că uraniul se afla în apropierea depozitului din sudul ţării unde era depozitat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Khaled Mahjoub, purtătorul de cuvânt al Armatei Naţionale Libiene spune într-un comunicat că cele zece containere lipsă au fost recuperate, deşi o înregistrare video separată pe care  a transmis-o presei arată angajaţi care numără 18 containere.

AIEA a informat miercuri, într-o declaraţie confidenţială trimisă statelor sale membre şi consultată de Reuters, că o echipă de inspectori a constatat la începutul acestei săptămâni că 2,5 tone de uraniu lipseau dintr-o locaţie libiană neidentificată.

Indicând că locul în cauză se afla în depozitul din apropierea graniţei cu Ciad, unde AIEA a efectuat o vizită în 2020, Khaled Mahjoub a precizat că recipientele au fost găsite la aproximativ cinci kilometri distanţă.

Purtătorul de cuvânt al Armatei Naţionale Libiene presupune că un grup din Ciad a reuşit să intre în depozit şi să ia containerele, înainte de a decide în cele din urmă să le abandoneze, deoarece nu conţineau arme sau muniţii.

AIEA a declarat că a aflat de relatările din presă potrivit cărora materialul a fost găsit şi că lucrează pentru a le verifica.

Armata Naţională Libiană, comandată de generalul Khalifa Haftar, a fost în război cu forţele occidentale în perioada 2014-20 şi a lansat un asalt asupra capitalei Tripoli în 2019 pentru a încerca să preia controlul guvernului de acolo. După ce acel episod al conflictului s-a încheiat cu o încetare a focului, procesul politic care vizează reunificarea Libiei a stagnat, iar facţiunile estice resping legitimitatea administraţiei de la Tripoli recunoscute la nivel internaţional.

Armata Naţională Libiană a fost susţinută în conflict de grupul rus Wagner, care, potrivit ONU, a desfăşurat până la 1.200 de luptători în Libia. Uneori, Armata Naţională Libiană a luptat, de asemenea, alături de grupări din Ciad.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.