Forţele Democratice Siriene (SDF), care sunt sprijinite de coaliţia internaţională a Statelor Unite, au lansat ofensiva finală pentru recucerirea capitalei de-facto a jihadiştilor Statului Islamic de la Rakka, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luptătorii kurzi şi arabi au început în urmă cu o zi asaltul final, înaintând de pe mai multe fronturi spre Rakka.

De asemenea, activiştii au atras atenţia asupra unor ciocniri militare care au avut loc la o bază militară din nordul bastionului jihadist, precum şi la est de capitala de-facto a ISIS.

Coaliţia internaţională a precizat că operaţiunea ar urma să dea o lovitură decisivă ideii de califat fizic pentru jihadiştii Statului Islamic.

Forţele SDF au reuşit în ultimul an şi jumătate să elibereze peste 6.000 de kilometri pătraţi de sub controlul jihadiştilor ISIS, concentrându-se în special pe luptele din nordul şi estul Siriei.

Luptătorii kurzi şi arabi au încercuit treptat începând din noiembrie capitala de-facto a jihadiştilor, acţionând în mod simultan cu forţele irakiene care i-au alungat pe extremiştii ISIS din metropola Mosul.

Jihadiştii Statului Islamic au cucerit la începutul anului 2014 Rakka, după ce localitatea a devenit prima capitală provincială eliberată de forţele revele după declanşarea războiului civil împotriva regimului al-Assad.

”Declarăm că astăzi începem cea mai mare bătălie pentru a elibera localitatea Rakka, aşa-numita capitală a terorismului şi teroriştilor” a declarat purtătorul de cuvânt al SDF, Talal Silo.

Forţele SDF au lansat ofensiva finală pe mai multe fronturi, atacând din nordul, vestul şi estul bastionului Rakka.

De asemenea, luptătorii kurzi şi arabi le-au cerut civililor să stea departe de linia frontului şi de poziţiile Statului Islamic.

Între timp, coaliţia internaţională a lansat noi raiduri aeriene asupra Rakka.

Aceste raiduri au dus la creşterea victimelor în rândul civililor, iar 17 civili au murit în urmă cu o zi în timp ce încercau să scape din Rakka prin traversarea fluviului Eufrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.