Forţele de securitate irakiene au ucis joi cel puţin 45 de protestatari, după ce demonstranţii au incendiat consulatul iranian din Najaf, un eveniment care ar putea marca un moment de răscruce în revolta împotriva autorităţilor susţinute de Teheran, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 29 de oameni au mirit în oraşul sudic Nasiria, atunci când trupele au deschis focul împotriva demonstranţilor care blocaseră un pod, iar ulterior se adunaseră în faţa unui post de poliţie. Surse medicale şi din poliţie au spus că alte zeci de demonstranţi au fost răniţi.

Patru oameni au fost ucişi la Bagdad, unde forţele de securitate au deschis focul cu muniţie reală şi cu gloanţe de cauciuc împotriva protestatarilor în apropierea unui pod peste râul Tigru, au declarat mai multe surse, în timp ce 12 oameni au murit în ciocnirile din Najaf.

În Nasiria, mii de demonstranţi care îşi plângeau victimele au ieşit pe străzi, sfidând o interdicţie de organizare a înmormântărilor, după uciderea în masă.

Imaginile cu protestatarii care sărbătoreau în noapte, în timp ce consulatul iranian era mistuit de flăcări, au provocat un şoc, după ani de zile în care influenţa Teheranului în rândul musulmanilor şiiţi din statele arabe au reprezentat un factor definitoriu al politicilor din Orientul Mijlociu.

Baia de sânge care a urmat au fost una dintre cele mai violente zile ale protestelor care au debutat la începutul lunii octombrie cu demonstraţii anti-corupţie. Acestea s-au transformat însă într-o revoltă împotriva autorităţilor văzute de  protestatarii tineri ca fiind marionetele Teheranului.

Iranul a închis joi punctul de trecere a frontierei de la Mehran, din motive de securitate, a relatat agenţia de presă Mehr, citând un oficial de la vamă.

Consulatul iranian din Najaf, oraş sfânt care este loc de pelerinaj şi centru al clericilor irakieni şiiţi, a ajuns o ruină arsă.

Protestatarii, preponderent şiiţi, au acuzat autorităţile irakiene că s-au întors împotriva propriului popor pentru a proteja Iranul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.