Forţele de securitate sudaneze au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care construiau baricade în capitala Khartoum, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cel puţin o persoană a murit în districtul Bahari conform medicilor opoziţiei. Activiştii au cerut „nesupunere civică” începând de duminică pentru ca armatei să îi fie cât de greu posibil să guverneze. Totul are loc la o zi după ce o acţiune a armatei de a dispersa protestele a lăsat zeci de persoane moarte.
 
Principala grupare de protest susţine că mai mulţi angajaţi ai băncii centrale, aeroportului şi muncitori de la compania de electricitate au fost arestaţi înainte de începerea unei greve ca protest faţă de armată.
 
Asociaţia Profesioniştilor Sudanezi (SPA) a informat că angajaţii sunt ameninţaţi de autorităţi pentru a merge la serviciu în loc să participe la grevă.
 
Consiliul Militar Transnaţional (TMC) nu a comentat cu privire la situaţie.
 
Armata a preluat puterea în Sudan după proteste masive care au dus la înlăturarea de la putere a fostului preşedinte Omar al-Bashir în aprilie. Armata a promis atunci o tranziţie către un guvern civil.
 
Însă activiştii pro-democraţie susţin că nu pot avea încredere în consiliul militar după ce luni armata a intrat în forţă la o demonstraţie paşnică şi au respins orice ofertă de negocieri.
 
În paralele, trei persoane importante din opoziţie au fost arestate.
 
Mai multe grupuri de tineri au instalat baricade pe străzi ca parte a protestului. Majoritatea birourilor şi companiilor rămân închise iar pe străzi circulă foarte puţine maşini, informează corespondenta BBBC Catherine Byaruhanga.
 
„Mişcarea de nesupunere civică va începe duminică şi se va încheia doar când un guvern civil va fi anunţat la televizor”, a informat SPA, care a cerut oamenilor să nu se prezinte la locul de muncă şi să rămână acasă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.