Forţele kurde siriene deţin peste 900 de presupuşi jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic (SI), cu mult mai mulţi decât au anunţat anterior, a declarat joi un purtător de cuvânt pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aproximativ 900 de terorişti SI se află în închisorile noastre”, a declarat pentru AFP Nuri Mahmud, un purtător de cuvânt al Unităţilor pentru Protecţia Poporului (YPG), miliţii kurde din Siria.

Aceşti deţinuţi provin ”din 44 de ţări”, a precizat el. ”Războiul este în curs, iar noi continuăm să arestăm terorişti”.

Autorităţile semiautonome kurde din Siria au anunţat până acum că au arestat aproximativ 520 de presupuşi jihadişti străini.

Ele au anunţat totodată că au încarcerat aproape 550 de femei şi aproximativ 1.200 de copii, tot de naţionalitate străină.

”Numărul a crescut în ultimele luni, din cauza luptelor dintre forţele noastre şi SI”, a pecizat Mahmud.

Forţele Democratice Siriene (FDS), a căror coloană vertebrală sunt YPG, poartă de mai multe luni o ofensivă în vederea cuceririi teritoriilor aflate sub controlul SI, au înaintat în provincia Deir Ezzor şi i-au respins pe jihadişti în Hajin, o localitate situată în apropiere de frontiera cu Irakul.

Potrivit FDS, aproximativ 3.000 de combatanţi - în mare parte străini - s-au retras în enclava Hajin.

Deţinuţii străini acuzaţi că sunt membri SI constituie o bătaie de cap pentru autorităţile kurde, care îndeamnă ţările de origine ale acestora să-i repatrieze.

Însă multe ţări occidentale dau dovadă de reţinere în acest dosar - opunându-se adesea în mod public oricărei repatrieri.

În perioada de vârf a ”califatului” autoproclamat în Siria şi în Irak, SI a atras mii de combatanţi străini în rândul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.