Forţe chineze, aparent din cadrul poliţiei, erau adunate joi pe un stadion la Shenzhen, metropola situată la porţile teritoriului autonom Hong Kong, a constatat un jurnalist AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbaţi în uniformă - care puteau fi câteva mii - erau înconjuraţi de camioane şi blindate de transport de trupe.

Jurnalistul AFP i-a văzut pe bărbaţi defilând şi antrenându-se pe jos, în timp alţii circulau cu motocicleta în afara stadionului, situat la mai puţin de şapte kilometri de frontiera Hong Kongului.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Motivul prezenţei lor la stadion era necunoscut.

După două luni de manifestaţii la Hong Kong în favoarea democraţiei, Beijingul a lăsat în ultimele zile să planeze spectrul uneii intervenţii în vederea restabilirii ordinii în fosta colonie britanică.

Înregistrări  video în care apar convoaie militare îndreptându-se către Shenzhen au fost difuzate de presa de stat.

În contextul în care unele manifestaţii au luat o întorsătură violentă, regimul comunist a acuzat miercuri contestatarii de la Hong Kong de comiterea unor acte ”cvasiteroriste”.

Hong Kongul a fost retrocedat Chinei în 1997, însă teritoriul cu şapte milioane de locuitori îşi păstrează un statut special, cu un Guvern în principiu autonom şi o monedă diferită de yuanul chinez.

Armata chineză, care dispune de o garnizoană de câteva mii de oameni la Hong Kong, se presupune că nu se amestecă în afacerile teritoriului, însă ea poate să o facă la cererea autorităţilor locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.