Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, susţine că Finlanda şi Suedia îşi pot intensifica cooperarea militară dacă securitatea din regiune se deteriorează, fiind ”important” ca decizia celor două state de a adera la NATO să fie ”în aceeaşi direcţie şi în acelaşi interval de timp”, respectând pe deplin independenţa procesului decizional a fiecărei ţări. De asemenea, omologul său suedez, Ann Linde, a afirmat că Suedia nu a ajuns la o concluzie, decizia finală urmând să fie anunţată pe 13 mai, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suedia şi Finlanda şi-ar putea aprofunda cooperarea militară dacă situaţia de securitate din regiunea Mării Baltice se deteriorează într-un context general sau este cauzată de o potenţială cerere de aderare la NATO, a declarat, vineri, ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto.

În cadrul unei conferinţe comune cu omologul său suedez, Ann Linde, la Helsinki, Haavisto a afirmat că niciuna dintre ţări nu a decis încă dacă va solicita aderarea la NATO. Rusia a avertizat anterior că o astfel de decizie ar putea genera o poziţie mai agresivă din partea Moscovei.

”Avem deja o cooperare în curs de desfăşurare. Desigur, dacă mediul nostru de securitate devine mai provocator, bineînţeles că putem adăuga planificare bilaterală şi include toate sectoarele de cooperare militară”, a spus Haavisto.

”Nu am ajuns încă la o concluzie în Suedia”. Nicio decizie nu va fi luată înainte de 13 mai, când urmează să fie prezentat un raport de analiză al Parlamentului privind aderarea”, a subliniat Linde.

Haavisto a precizat că ar fi ”important” ca ambele ţări să ia o decizie privind aderarea la NATO ”în aceeaşi direcţie şi în acelaşi interval de timp”, ”respectând în acelaşi timp” pe deplin independenţa procesului decizional al fiecărui stat în parte.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi că procesul de aderare se va ”derula rapid” şi vor fi luate măsuri provizorii în cazul în care Finlanda şi Suedia decid să solicite aderarea la alianţă.

Rusia a ameninţat cu consecinţe grave în eventualitatea în care ţările nordice ar adera la NATO. În acest sens, Kremlinul a afirmat pe 7 aprilie că va trebui să ”reechilibreze situaţia” dacă Suedia şi Finlanda fac acest pas.

Aderarea Finlandei la NATO ar adăuga o graniţă suplimentară de aproximativ 1336 de kilometri între frontiera alianţei şi Rusia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.