Finlanda, ţară recent intrată în NATO şi care împarte o graniţă lungă cu Rusia, a finalizat inventarierea adăposturilor antiaeriene existente, în cadrul unui efort guvernamental determinat de invazia rusă de anul trecut în Ucraina vecină, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Recensământul guvernamental a constatat că ţara cu 5,5 milioane de locuitori are 50.500 de adăposturi antiaeriene în care pot încăpea 4,8 milioane de oameni, în caz de urgenţă sau de atac, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat. De asemenea, s-a constatat că 91% dintre adăposturi sunt suficient de robuste pentru a susţine un atac efectuat cu arme convenţionale, în timp ce 83% sunt echipate pentru a oferi adăpost şi în caz de emisii de gaze sau de urgenţe nucleare.

Finlanda a aderat la NATO în aprilie, într-o răsturnare istorică a politicii sale de securitate, dar s-a pregătit pentru posibilitatea unui conflict cu Rusia timp de decenii, după ce a respins o tentativă de invazie a Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Precaută, ţara nordică a făcut obligatorie construirea de adăposturi de urgenţă sub blocurile de locuinţe şi clădirile de birouri încă din anii 1950, ceea ce explică numărul lor actual ridicat.

"În acelaşi timp, trebuie precizat că într-un număr mic de adăposturi există defecţiuni care împiedică punerea în funcţiune a acestora în cele 72 de ore prevăzute de lege", a declarat într-un comunicat managerul de proiect Ira Pasi, din cadrul Ministerului de Interne.

Adăposturile sunt dotate cu ventilatoare, uşi securizate, paturi suprapuse şi chiar cu toalete, aşa cum prevede ultima lege care datează din 2011.

În timp de pace, unele dintre adăposturile subterane găzduiesc piscine, centre sportive sau - în nordul ţării - un parc tematic al lui Moş Crăciun. Adăposturile sunt întreţinute de către proprietarii fiecărei clădiri, iar guvernul a cerut ca acestea să fie întreţinute corespunzător.

"De-a lungul deceniilor, Finlanda a construit o infrastructură de protecţie civilă în valoare de miliarde de euro, de care merită să avem grijă", a declarat Pasi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.