Parlamentul finlandez a amendat legislaţia în vederea unei consolidări a barierelor la frontiera dintre Finlanda şi Rusa, după ce această ţară nordică a început procesul aderării la NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Finlanda şi-a pus capăt nealinierii militare, vechi de zeci de ani, şi a cerut să adere la Alianţa Nord-Atlantică, după inazia Ucrainei de către Rusia, la sfârşitul lui februarie, un proces care a început în mod oficial luni.

Aceste noi amendamente ale legii finlandeze privind grănicerii - motivate de temeri că Rusia ar putea folosi migranţi cu scopul de a exercita presiuni asupra Helsinki -, adoptate marţi, urmează să facliteze construirea unor bariere mai solide la frontiera cu o lungime de 1.300 de kilometri pe care Finlanda o împarte cu Rusia.

Scopul acestei legi este ”să îmbunătăţească capacitatea operaţională a grănicerilor de a răspunde ameninţărilor hibride”, declară AFP o consilieră de la Ministerul finaldez de Interne, Anne Ihanus.

”Războiul din Ucraina a contribuit la urgenţa problemei”, subliniază ea.

În prezent, frontiera Fiblandei este securizată doar cu bariere uşoare de lemn, instalate în principal cu scopul de a împiedica animale să treacă de cealaltă parte.

”Acum vrem să construim o barieră solidă, care să aibă efectul unei bariere adevărate”, declară AFP drectoarea diviziei juridice a grănicerilor finlandezi, Sanna Palo.

”După câte se pare, bariera nu va acoperi întreaga fronieră de est, ci se va concentra în locurile considerate cele mai importante”, precizează ea.

Într-un scenariu al unei destabilizări la frontieră printr-un aflux de refugiaţi - aşa cum s-a întâmplat recent între Belarus şi Polonia -, noua lege va permite o închidere a posturilor de frontieră şi o concentrare a solicitanţilor de azil în anumite locuri.

Finlanda a adoptat de asemenea amendamente la legea puterilor de urgenţă, pentru ca definiţia ”urgenţei” să ia mai bine în calcul diverse tipuri de ameninţări, denumite hibride.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.