Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat că nu va fi judecat niciodată de un tribunal internaţional pentru ucidere în masă în războiul său împotriva drogurilor şi a promis să nu dea înapoi şi să continue „până la sfârşit” lupta cu traficanţii de droguri, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu televizat, Duterte a declarat că sistemul judiciar din Filipine funcţionează bine, aşa că ar fi „stupid” ca el să fie judecat de un tribunal internaţional.

„Voi fi judecat doar de un tribunal din Filipine. Condus de un judecător filipinez. Un procuror filipinez ... nu îi voi răspunde unui caucazian la întrebări acolo. Trebuie să fiţi stupizi”, a declarat el.

„Eu sunt un filipinez. Avem tribunale aici. Trebuie să mă aduceţi în altă parte? Nu mi-ar plăcea. Am ţara mea. Funcţionează. Justiţia funcţionează aici”, a afirmat Duterte.

El a declarat că se fac progrese în campania sa anti-droguri. Duterte a informat că suspecţii ar trebui să aibă de ales „între a renunţa la droguri sau la viaţă” însă a precizat că este vorba doar de o expresie, nu de un ordin de a ucide.

„Dacă le place sau nu, voi duce la capăt ce am început”, a declarat el.

Săptămâna trecută, Amnesty International (AI) a cerut ONU o anchetă independentă cu privire la miile de filipinezi ucişi în numele războiului declarat drogurilor de către Duterte, denunţând abuzuri devenite ”sistematice”, comise în ”impunitate”.

Represiunea, care se bucură de un adevărat succes în rândul multor filipinezi, constituie politica-far a şefului statului însă crimele comise noaptea de către poliţişti filipinezi sunt condamnate la nivel internaţional.
Rodrigo Duterte a ajuns la putere în 2016, cu promisiunea de a eradica traficul de droguri, punând să fie ucişi prin împuşcare zeci de mii de presupuşi traficanţi şi toxicomani. El a promis ca peştii din Golful Manilei să se îngraşe cu cadavrele lor.
În al doilea raport referitor la acest subiect, Amnesty subliniază că victimele sunt în principal filipinezi săraci care figurează, marea majoritate, pe ”liste de supraveghere a drogurilor”.
Presa nu este interesată de masacru, autorităţile nu anchetează şi nu există nici programe de îngrijire adecvate pentru toxicomani.
”Acest lucru are ca efect crearea unei atmosfere de impunitate totală în ţară, în care polţiştii şi alţii sunt liberi să omoare fără vreo repercusiune”, acuză AI în raport.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.