Filipine a condamnat sâmbătă ”acţiunile ilegale şi agresive” ale Chinei în Marea Chinei de Sud, declarând că paza de coastă a Chinei a tras cu tunuri de apă asupra unei nave a Biroului de pescuit filipinez care efectua o misiune regulată de aprovizionare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul operativ filipinez pentru Marea Chinei de Sud, un organism guvernamental inter-agenţii, a cerut Chinei să-şi înceteze ”activităţile agresive” din Scarborough Shoal, care este revendicată de ambele ţări.

Tunurile de apă au fost folosite de cel puţin opt ori sâmbătă împotriva unor nave civile filipineze, dăunând echipamentelor de comunicaţii şi navigaţie ale unei nave de pescuit ”ţintite direct şi deliberat de Garda de Coastă din China”, se arată în comunicat.

Trei nave ale biroului de pescuit se aflau într-o misiune de aprovizionare pentru a furniza petrol şi produse alimentare unor peste 30 de nave de pescuit filipineze din apropierea bancului Scarborough.

”Prevenirea distribuirii sprijinului umanitar nu este doar ilegală, ci şi inumană”, a spus grupul de lucru.

De asemenea, s-a raportat că navele Miliţiei Maritime chineze s-au angajat ”în manevre periculoase” şi au desfăşurat un dispozitiv acustic cu rază lungă de acţiune care a dus la disconfort temporar şi incapacitate pentru un echipaj filipinez, a spus grupul operativ.

China a declarat mai devreme că a luat sâmbătă ”măsuri de control” împotriva a trei nave de pescuit filipineze din Marea Chinei de Sud, care au pătruns în apele din apropiere de Scarborough Shoal, a informat presa de stat.

Scarborough Shoal este situată în zona economică exclusivă de 200 de mile marine a Filipinelor. Beijingul a confiscat-o în 2012 şi a forţat pescarii din Filipine să călătorească mai departe pentru capturi mai mici.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, o sursă pentru mai mult de 3.000 de miliarde de dolari pentru comerţul maritim anual, inclusiv părţi revendicate de Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia şi Brunei.

Curtea Permanentă de Arbitraj din 2016 a declarat că pretenţiile Chinei nu au niciun temei legal.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.