Trei dintre copiii lui Donald Trump, pe care i-a asociat mereu afacerilor şi carierei sale politice, sunt audiaţi începând de miercuri ca martori, la New York, în procesul civil cu privire la fraude care-i ameninţă imperiul imobiliar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Donald Trump Jr, în vârstă de 45 de ani, a ajuns miercuri la tribunal, în Manhattan, la începutul audierii, însă interogatoriile martorilor precedenţi de pe listă nu s-au terminat.

Defilarea clanului Trump urmează să continue cu Eric Trump, în vârstă de 39 de ani.

Amândoi sunt vicepreşedinţi ai Trump Organization, din care fac parte o miriadă de societăţi care administrează zgârie-nori de locuinţe şi birouri, hoteluri de lux sau terenuri de golf în întreaga lume.

Ei sunt acuzaţi, la fel ca tatăl lor, de către procurorul general al statului New York Letitia James, de faptul că au supraestimat cu miliarde de dolari activele grupului, în anii 2010, pentru a obţine împrumuturi mai bune de la bănci şi condiţii de asigurare mai favorabile.

”Lasă-mi copii în pace, Engoron. Eşti o ruşine pentru profesia judiciară”, a postat noaptea Donald Trump-tatăl, pe reţeaua sa de socializare Truth Social, adresându-se judecătorului Arthur Engoron, care prezidează dezbaterile.

El l-a acuzat, într-o serie de mesaje virulente, aşa cum obişnuieşte, de faptul că este ”nebun, complet dezechilibrat şi periculos” şi că ”face treaba murdară a Partidului Democrat”.

De la începutul procesului, la 2 octombrie, magistratul l-a amendat deja de două ori, cu 5.000 şi 10.000 de dolari pe Donald Trump, din cauză că i-a atacat grefiera.

În cazul în care programul nu va fi dat peste cap, fostul preşedinte al Statelor Unite, în vârstă de 77 de ani, urmează să fie interogat luni, cu un an fără o zi înaintea alegerilor prezidenţiale prevăzute la 5 noiembrie 2024, în care speră să obţină o victorie şi să se întoarcă la Casa Albă.

Două zile mai tâârziu urmează la bară Ivanka Trump, care a plecat din Trump Organization în 2017, pentru a intra la Casa Albă drept consilieră a celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, în timp ce cei doi fraţi ai săi preluau conducerea grupului.

Însă Ivanka Trump - care nu este vizată de urmăriri - a făcut miercuri apel împotriva hotărârii luate cu câteva zile mai înainte de către judecător prin care-i ordona să depună mărturie.

”FRAUDE REPETATE”

Donald Trump Jr şi Eric Trump sunt totodată aliaţi politici înfocaţi ai fostului preşedinte republican, o loialitate pe care şi-a afişează zilnic în presă şi pe reţele de socializare.

Ei ar urma să nu se abată de la linia adoptată de la începutul procesului, în urmă cu o lună.

Avocaţii susţin că evaluările activelor grupului precum Trump Tower sau imobilul de la numărul 40 pe Wall Street erau subiective, dar sincere şi că băncile nu au pierdut un dolar împrumutând bani Trump Organization.

Însă, potrivit Băncii de investiţii M.M. Dillon & Co., Michiel McCarty, chemat la bară miercuri, ca expert, băncile împrumutătoare, ca Deutsche Bank, ar fi putut decide să stabilească dobânzi mai mari dacă ar fi avut la dispoziţie o ”fotografie” mai puţin roz a situaţiei financiare a lui Donald Trump.

El a trecut în revistă patru împrumuturi de finanţare a unor proiecte privind un teren de golf în Florida, două hoteluri de lux la Washington şi Chicago şi 40 Wall Street şi a evaluat pierderi de dobânzi la 168 de miliaone de dolari în perioada 2014-2023, un calcul contestat de apărare.

Prezent cu regularitate la audieri, Donald Trump, favorit în sondaje în vederea alegerilor primare republicane, a transformat fiecare dintre trecerile pe culoarele tribunalului în miniconferinţe de presă în care a pozat ca victimă a unei maşinaţiuni judiciare - la fel ca în celalte patru dosare în care este inculpat penal, cu privire la faptul că a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020.

Prezenţa sa la audieri semnalează importanţa pe care Donald Trump o acordă afacerii sale.

El nu riscă să ajungă la închisoare în acest dosar, însă procesul l-ar putea face să piardă controlul unei părţi a patrimoniului său imobiliar, ar putea fi amendat cu până la 250 de milioane de dolari şi să i se interzică să administreze societăţi în New York.

Înaintea deschiderii procesului la 2 octombrie, judecătorul Engoron aprecia că parchetul general prezenta ”probe concludente care arată că între 2014 şi 2021 pârâţii au supraevaluat activele” cu ”812 milioane (la) 2,2 miliarde de dolari”, în funcţie de an.

În urma acestor ”fraude repetate”, el a dispus lichidarea societăţilor miliardarului republican - a veritabilă bombă judiciară -, însă hotărârea i-a fost suspendată în apel.

Procesul vizează şi alte încălcări ale lgislaţiei financiare şi suma amenzii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.