Femeile au mărşăluit în sute de oraşe din SUA şi din alte ţări sâmbătă pentru a aniversa demonstraţiile care au adunat milioane de protestatari pe străzi la o zi după ceremonia de învestire a preşedintelui american Donald Trump în ianuarie 2017, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marşul Femeilor, o organizaţie non-profit americană care s-a format după protestul iniţial din Washington a organizat din nou principala demonstraţie din Washington, alte sute de marşuri având loc în alte oraşe.

March On, o altă organizaţie similară a coordonat sute de marşuri în oraşe precum Boston, Houston, Baltimore şi Denver.

Liderii ambelor grupări au declarat că vor folosi evenimentele din acest an pentru a susţine creşterea salariului minim, a accesului la metodele de contracepţie precum şi dreptul la vot, printre altele. Astfel, se doreşte mobilizarea femeilor pentru alegerile din 2020, Trump fiind aşteptat să fie candidatul din partea Partidului Republican.

„Există o concentrare masivă pe alegerile din 2020”, a declarat Natalie Sanchez de la March On, organizaţie care a coordonat Marşul Femeilor din Boston în 2017.

Sarah Sportman, o arheoloagă în vârstă de 40 de ani din Conneticut, a declarat că a venit la Washington pentru a protesta faţă de mandatul lui Trump şi să mărşăluiască pentru protejarea mediului şi a drepturilor imigranţilor.

„Nu îmi place direcţia pe care o ia ţara noastră şi cred că putem face mai bine de atât”, a afirmat ea.

Activiştii susţin că marşurile reprezintă şi o oportunitate de a celebra progresele făcute în alegerile din 2018, acesta fiind anul în care au fost alese cele mai multe femei în Congres. Printre femeile proaspăt alese – majoritatea fiind democrate – se numără şi femei musulmane precum şi prima femeie de culoare care îşi reprezintă statul în New England.

Însă, pe măsură ce mişcarea politică a crescut de la marşul din 2017, au apărut şi diviziunile.

În unele oraşe, precum New York sau Washington, au avut loc mai multe marşuri din cauza criticilor conform cărora unele dintre femeile care conduc aceste organizaţii sunt antisemite, lucru negat de ele.

Marşurile au fost criticate şi pentru că nu sunt primitoare pentru femeile conservatoare, multe dintre ele susţinându-l pe Trump şi fiind împotriva dreptului la avort. Vineri a avut loc „Marşul pentru viaţă” la care a participat vicepreşedintele Mike Pence şi care a fost susţinut şi de Donald Trump.

Liderii Marşului Femeilor şi March On susţin că există un rol pentru toată lumea.

„Suntem toţi parte din aceeaşi mişcare, indiferent de diviziunile sau dramele care au loc”, a declarat Sanchez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.