Un grup de 170 de femei angajate la BBC au cerut postului să prezinte scuze şi să fie plătite retroactiv în urma relatărilor conform cărora postul britanic a încălcat legea pentru plata egală a salariului şi nu le-a plătit corespunzător, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BBC Women a depus un dosar cu dovezi la comitetul pentru Mediul Digital, Cultură, Media şi Sport (DCMS) din cadrul Parlamentului britanic care ar dovedi faptul că BBC nu a reuşit să asigure plata egală a salariilor între bărbaţi şi femei.

Cele 14 exemple din dosar includ cazuri în care unele femei au fost plătite mai puţin decât bărbaţi care făceau acelaşi job, fiind sub contracte inferioare şi fără a-şi putea lua concediu medical sau de maternitate.

Eleanor Bradford, corespondentul pentru sănătate al BBC Scoţia între 2001 şi 2016, a spus că a primit o mărire de salariu doar când a adus vorba despre legislaţia privind plata egală şi că în continuare „primeşte cu aproximativ 10.000 de lire mai puţin decât alţi colegi care fac joburi similare”.

O prezentatoare de radio a declarat că un manager i-a spus că „BBC nu se supune principiului plăţii egale” şi că este „agresivă” pentru că a adus în discuţie acest subiect.

Printre dovezi se numără şi ameninţări pe care femeile le-au primit atunci când au vorbit despre plata egală: „Deşi la nivel individual managerii BBC au susţinut femeile, există în continuare o mentalitate defectuoasă în anumite zone şi femeile au fost supuse unor ameninţări atunci când au adus vorba de plata egală”, scrie în document.

BBC va face publică o nouă politică pentru plata salariilor marţi, 30 ianuarie şi, cel mai probabil, va recunoaşte greşelile făcute.

Deşi aceste măsuri vor fi văzute într-o lumină bună, gruparea BBC Women doreşte ca postul public să îşi ceară scuze şi să se găsească mediator independent care va stabili verdictele pentru cazuri individuale privind plata egală.

Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Marea Britanie se ocupă de un caz colectiv în numele a peste 120 de angajate, în timp ce firma de avocatură Mischcon de Reya reprezintă peste 10 femei angajate în poziţii de top la BBC. Aceste cazuri ar putea ajunge la tribunal sau chiar la Curtea Supremă dacă nu se va ajunge la un acord  cu BBC.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.